Oι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες μια διαρκώς αυξανόμενη επιβράδυνση στην προσέλευση για εμβολιασμούς. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αναβάλλουν ή και να ματαιώνουν τον εμβολιασμό τους.
Το κάνουν βλέποντας ότι η πανδημία καθημερινά υποχωρεί: Λιγότεροι θάνατοι, λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι διασωληνωμένοι.
Αυτή η επιβράδυνση χτυπά σαν καμπανάκι κινδύνου για τη χώρα. Δεν έχουμε φτάσει στο 80% των εμβολιασμένων ώστε να μην ανησυχούμε και για το υπόλοιπο 20% που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος μιας ξαφνικής ανοδικής επιστροφής όλων των δυσμενών δεικτών.
Η επιστήμη έχει πλέον καταλήξει, στα ποσοστά των εμβολιασμένων. Και υπάρχει ένα παράδειγμα που κάνει τον γύρο του κόσμου. Είναι η βραζιλιάνικη πόλη Σεράνα μόλις 45.000 κατοίκων. Εκεί όταν ο εμβολιασμός έφτασε στο 95% του πληθυσμού, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
- Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%
- Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 86%
- Τα κρούσματα από συμπτωματικούς φορείς κατά 80%.
Η ομάδα που επιθεωρούσε τον εμβολιασμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τόνισε ότι από το μαζικό εμβολιασμό προστατεύονται τελικά και όσοι δεν εμβολιάζονται, καθώς μειώνεται αισθητά η κυκλοφορία του ιού.
Το πείραμα της Σεράνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εάν εμβολιαστεί πλήρως το 75% του πληθυσμού.
Υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο που μας προτρέπει να εμβολιαστούμε. Πλέον στην Ελλάδα, στις ΜΕΘ υπάρχουν μόνο άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η δε Βρετανία των εμβολιασμένων μετά από ενάμισι χρόνο, δεν είχε επί 24 ώρες ούτε έναν νεκρό.
Συνεπώς το να εμβολιαστούμε είναι φανερά η σωστή κίνηση. Γιατί το καθυστερούμε;