Ιστορική στροφή στην Έκθεση Γεωργικών Προϊόντων στον ιστορικό Οικισμό Χαλανδρίτσας - Μεγάλη η φετινή επιτυχία

Η φετινή 14η Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων και Αγροτικών Προϊόντων της Χαλανδρίτας συνιστά έν ιστορικής σημασίας γεγονός. Η Έκθεση μεταφέρθηκε από τον ανοικτό χώρο του γηπέου Χαλανδρίτσας στα παλκόστρωτα σοκάκια του ιστορικού παραδοσιακού Οικισμού, που σαν χώρος μετρά αιώνες ζωής και έχει τη βαριά ατμόσφαιρα κάθε χώρου που είναι διαχρονικά δεμένος με την ιστορία.

Αποτέλεσμα, η φετινή έκθεση να αποκτήσει μεγάλη αίγλη, ενώ χιλιάδες επισκέπτες ανακάλυψαν μια άγωνστη αλλά τόσο όμορφη πλευρά της Χαλανδρίτσας.

Ο επισκέπτης περπατώντας είδε εξαιρετικά προϊόντα της Αχαϊκής γης, απόλαυσε συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις..

Στον χώρο υπάρχει από το 1216 ο πύργος της βαρονίας της Χαλανδρίτσας, γνωστός σήμερα ως Παλιόπυργος, ο οποίος βρίσκεται μισογκρεμισμένος στο κέντρο του οικισμού. Περιμετρικά του Παλιόπυργου ο επισκέπτης συναντά τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως υποστατικά και σήμερα έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.

Κοντά στο Φράγκικο Πύργο σώζεται σε άριστη κατάσταση αλλά με νεότερες προσθήκες ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 12ο αι. Στο ιερό βρίσκεται η ξύλινη εικόνα του Αγίου Αθανασίου σημαδεμένη από Τουρκικά βόλια το 1772. Στο τέμπλο υπάρχει σταυρός με δύο φίδια (το θάνατο και την αμαρτία) που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης.
Εδώ σύμφωνα με την παράδοση τέλεσε το γάμο του το 1429 ο Θωμάς Παλαιολόγος με την Αικατερίνη κόρη του τελευταίου Φράγκου ηγεμόνα και βαρόνου της Χαλανδρίτσας. Ο Ναός αυτός είναι ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα που έχει ναεπιδείξει ο Ν. Αχαΐας.
 
Οι επισκέπτες είδαν και το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (13ου-14ουαι.), τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια και γεφύρια και τα πανύψηλα πλατάνια του χωριού. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο παλαιό πέτρινο Σχολαρχείο στο οποίο φοίτησε ο Αείμνηστος Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, καθώς και το παλαιό πέτρινο Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο και ήδη εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου σε Πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού, για τη μετατροπή του σε «Κτίριο Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων»

Οι επισκέπτες της Έκθεσης είδαν επίσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας που στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο- νεροτριβή, καθώς και Οικισμό Μυκηναϊκής Εποχής, που μαζί με το νεκροταφείο Μυκηναϊκής Εποχής με τους θολωτούς τάφους έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΦΕΤΟΣ
Ο Δήμαρχος Ερύμανθου κ. Καρπής σαν οικοδεσπότης είδε με ικανοποίηση χιλιάδες επισκέπτες να περπατούς ανάμεσα στς περίπτερα της Έκθεσης στα λιθόστρωτα σοκάκια του Οικισμού. Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, οι δήμαρχοι Νικολάου και Λαζουράς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστασία Τογιοπούλου, Δριβίλας, Φωτόπουλος, επ΄ωνυμοι της Δημόσιας ζωής όπως οι Φλωράτος, Τσούκαλης, Παπαδόπουλος, Νταβλούρος, Τογαντζής, Καλογερόπουλος κ.α.