Οι ΒΙΠΕ σκέπτονται... αυτοδιαχείριση (και στην Πάτρα;)
Υποβλήθηκε από ουτις στις Δευ, 13/06/2016 - 10:27.
Μεγάλα προβλήματα πολλών δεκαετιών παρατηρούνται στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Δημιουργήθηκαν από την έλλειψη συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, αλλά και δυνατότητες αναδιοργάνωσης με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μοντέλα διαχείρισης.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν ναδείχθηκαν στην εκδήλωση για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο της «Πελοποννήσου» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ.
Μια ολοκληρωμένη εικόνα της διάρθρωσης του βιομηχανικού τοπίου της χώρας, παρουσίασε ο Ανδρέας Μουρτζιάδης, γενικός διευθυντής Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και Ελέγχου της γγ Βιομηχανίας. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 48 οργανωμένοι υποδοχείς βιομηχανικών δραστηριοτήτων, 34 εκ των οποίων δημιουργήθηκαν επί κρατικής ΕΤΒΑ και πέρασαν στην ευθύνη της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ. Ακόμα 14 υποδοχείς δημιουργήθηκαν μετά το 1997 από ιδιωτικές εταιρείες και έξι από αυτές περνούν σήμερα σε καθεστώς λειτουργίας αυτοοργάνωσης.
Πλήθος είναι τα καταγεγραμμένα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, με πιο σημαντικό όμως αυτό της απουσίας ενός οργανωμένου χωροταξικού πλαισίου, γεγονός που οδήγησε σε άναρχη ανάπτυξη άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στην χώρα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των Οινοφύτων, όπου 300 επιχειρήσεις παράγουν το 1/3 του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ και το 9% όλης της χώρας, αλλά λειτουργούν σε ανορθόδοξο πλαίσιο, με αποτέλεσμα την όξυνση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Ο διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ευθύμιος Χανιώτης, αναφέρθηκε στις σωρεύσεις προβλημάτων που εμφανίζονται με την ίδια μορφή σε όλες τις ΒΙΠΕ, λόγω του ενιαίου τρόπου διαχείρισής τους από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει πολλές εγκατεστημένες επιχειρήσεις να σκέφτονται σοβαρά την ανάληψη της διαχείρισης από τις ίδιες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου που προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία ανώνυμης εταιρείας από τους εγκατεστημένους.