Τα καίκια της Αχαίας πρέπει να δηλώνουν κάθε ψαριά τους
Πόσα ψάρια αλιεύουν τα καίκια της Αχαίας; Η καταμέτρηση είναι πλέον υποχρεωτική. Από τον Φεβρουάριο του 2016, οι ελληνικές αρχές υποχρεώνουν τους πλοιοκτήτες μικρών αλιευτικών να καταθέτουν μηνιαία δήλωση παραγωγής. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί σε αυτό περίπου 5.000 σκάφη από όλη την Ελλάδα, άγνωστο πόσα από την Εύβοια.
Και είναι άγνωστο γιατί: α) Προς το παρόν, δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν και β) Οι ψαράδες φοβούνται τη δήλωση, θεωρώντας ότι θα βρεθούν απέναντι στην εφορία.
Όμως σταδιακά, η μη κατάθεση δήλωσης παραγωγής θα έχει συνέπειες, όπως τη μη ανανέωση της αλιευτικής άδειας, τον αποκλεισμό από προγράμματα επιδοτήσεων κ.ο.κ.
Η καταμέτρηση γίνεται γιατί τα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου βρίσκονται σε διαρκή μείωση, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι περίπου το 90% των βασικών ειδών για τα οποία υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία κινδυνεύουν από την υπεραλίευση.
Από τα 82.000 αλιευτικά σκάφη των μεσογειακών χωρών (της Ε.Ε. και τρίτων χωρών), περίπου το 80% είναι μικρά (κάτω των 10 μ.). Στα μικρά αλιευτικά εργάζεται το 60% των απασχολουμένων στον κλάδο, ενώ εκτιμάται ότι ψαρεύουν το 1/4 των αλιευμάτων.
Στην Ελλάδα, Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να συλλέξει δεδομένα αλιευμάτων από τα σκάφη που είναι μικρότερα των 10 μ., και που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού αλιευτικού στόλου (περίπου 14.000 από τα 15.188 συνολικά). Τα σκάφη αυτά μέχρι σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν ημερολόγιο αλιείας και να καταθέτουν δήλωση εκφόρτωσης των αλιευμάτων τους,
Πάντως το πολύπαθο εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων δεν θα καταφέρει ούτε φέτος να συλλέξει πλήρη στοιχεία (από την αρχή έως το τέλος του έτους), αλλά πιθανότατα μόνο από τον Αύγουστο και μετά.