Πριν 15 μήνες ούτε ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να γίνει πιστευτός αν μας προειδοποιούσε ότι θα ζούσαμε έναν κατακλυσμό από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια κρούσματα.
Τα παραπάνω ζει πρωτοφανώς και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να σπεύδει σχεδόν κάθε μήνα να αποζημιώνει περιοχές που φυσικά φαινόμενα - χωρίς προηγούμενο - τις καταστρέφουν και με τον Covid-19 να διαλύει τον οικονομικό ιστό της χώρας.
Η μάχη φαντάζει άνιση. Όλα τα κράτη (και η Ελλάδα φυσικά), βλέπουν τα ταμεία τους να αδειάζουν, εθνικούς επιχειρηματικούς γίγαντες να λυγίζουν, πολίτες να περνούν στην ανέχεια. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η βιβλική καταστροφή;
Στην Ευρώπη συζητείται πια το τύπωμα χρήματος (ευρώ) και η διανομή τους στα κράτη - μέλη ως άτοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στη συνέχεια η ΔΙΑΓΡΑΦΗ των χρεών αυτών!
Η κεντρική τράπεζα θα έχει στο ενεργητικό της, τα κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει από τα κράτη που χρηματοδότησε και στο παθητικό της, το χρήμα που έχει τυπώσει για να τα αγοράσει.
Αρκεί, λοιπόν, η κεντρική τράπεζα με μια απλή λογιστική κίνηση να διαγράψει το ίδιο ποσό και από τις δύο πλευρές του ισολογισμού της για να εξαφανιστεί και το αντίστοιχο χρέος.
Πριν την πανδημία κανείς δε θα συζητούσε ένα τέτοιο τρικ για δυο λόγους. Πληθωρισμός και ισοτιμία του ευρώ. Δείτε όμως:
Εδώ και περίπου δέκα χρόνια ο πληθωρισμός έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο και έχει εμφανιστεί το αντίθετο, ο αποπληθωρισμός (μείωση τιμών) που ευνοεί την ύφεση και τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να καταπολεμήσουν… δημιουργώντας πληθωρισμό.
Η δε μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος, δεν θα ενοχλήσει κανέναν σε μια αναγκαία πλέον φάση που η οικονομία θα αναζητήσει μοχλό ανάπτυξης. Επιπλέον η ΕΕ δεν θέλει ένα τόσο ισχυρό ευρώ ώστε να καταστήσει ανταγωνισιτκές τις εξαγωγές της.
Η πανδημία ίσως αναδειχθεί λοιπόν σε μια μεγάλη ευκαιρία για την σαρωτική οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας.