Υποβλήθηκε από m.t στις Πέμ, 08/12/2011 - 18:04.
Η κατάσταση στην Ε.Ε. είναι χειρότερη από ποτέ. Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν καταργήσει ΟΛΑ τα όργανα της Ευρωπαικής Ένωσης και αποφασίζουν χωρίς να ρωτουν κανέναν! Η Ευρώπη χωρίς ίχνος δημοκρατίας οδεύει σε μια παράλογη πολιτική "λιτότητας παντού", που δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις χώρες της ευρωζώνης. Αντίθετα αναμένεται μεγαλύτερη ύφεση με κοινωνικές εκρήξεις, κερδοσκοπικές επιθέσεις και μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, σε τέτοιο βαθμό που και η ίδια η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να "χρυσώσει" το χάπι αν θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της. Μάλιστα θεωρείται αδύνατον να υπάρξουν αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκίνησε σήμερα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το γαλλογερμανικό σχέδιο και το κείμενο που κατέθεσε ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Και στα δύο σχέδια οι ενστάσεις είναι πολλές: Στο πρώτο π.χ., αρκετοί ηγέτες διαφωνούν με την εμπλοκή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη διαδικασία επιβολής ποινών στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη. Το δεύτερο, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναθεώρηση των Συνθηκών και την υπογραφή νέας συνθήκης μεταξύ των 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τις ηγεσίες διαφόρων κρατών αλλά και μεταξύ των Επιτρόπων.
Χθες, στη συνεδρίαση του κολλεγίου των Επιτρόπων, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκε το ακανθώδες θέμα της αναθεώρησης των Συνθηκών. Η πρόταση του κ. Ρομπάι συνάντησε την αντίδραση της πλειονότητας των Επιτρόπων και αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο.
Τελικώς επετεύχθη συμβιβασμός ως προς τα ακόλουθα σημεία: H Κομισιόν τοποθετήθηκε κατά της ολικής αναθεώρησης των συνθηκών, δεν απορρίπτει όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις τέτοιες ώστε να μην απαιτείται εκ νέου έγκριση με δημοψηφίσματα στα Κράτη - Μέλη ή έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, υπό την προϋπόθεση να ενισχυθεί ο EFSF και να αυξηθεί ο παρεμβατικός ρόλος της Ε.Κ.Τ. Η πρόταση για αναθεώρηση των Συνθηκών συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, των Αντιπροέδρων Βίβιαν Ρέντιγκ και Γιοακίμ Αλμούνια, όπως και άλλων Επιτρόπων. Η κυρία Δαμανάκη επισήμανε ότι είναι λάθος η αναθεώρηση των Συνθηκών, ότι δεν οδηγεί την Ευρώπη σε θετική διέξοδο και ότι πρέπει να αποτραπεί.
Μοιράσου το: