Κάνοντας έναν απολογισμό όχι μιας χρονιάς αλλά μιας ολόκληρης δεκαετίας, θεωρώ ως κορυφαίο γεγονός την αντοχή της φαύλης μεταπολίτευσης.
Τι κι αν περάσαμε στα μνημόνια λόγω της καταστροφικής λεηλασίας του κοινού μας πλούτου από τους πολιτικούς; Τι κι αν φτάσαμε ένα βήμα πριν από την έξοδο μας από την Ευρώπη με δημοψήφισμα μάλιστα;
Τι κι αν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώ έχασαν τις περιουσίες τους, έμειναν μονίμως νεόπτωχοι και δια βίου καταχρεωμένοι εξ αιτίας της παράνομης υπερφορολόγησης ανύπαρκτων εισοδημάτων τους; Η συντριπτική πλειοψηφία πολιτικών και πολιτών έμειναν σταθερά οπαδοί αυτού που τόσο επιτυχημένα έστησε ο Ανδρέας Παπανδρέου: Πελάτες το σκληρού πελατειακού κομματικού κράτους της μη ανάπτυξης και της μαζικής αναξιοκρατίας.
Σε αυτή την αντοχή της φαύλης μεταπολίτευσης κύριοι πρωταγωνιστές ήταν όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που τόσο τους βόλευε το κράτος Παπανδρέου όταν κυβερνούσαν - αποκτούσαν το "μαγαζί" - αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς που μάλιστα υπερθεμάτιζαν για κομματικό κράτος πολεμώντας οτιδήποτε ιδιωτικό, αλλά και τα Συνδικάτα που ήταν (και είναι) μια φρικτή προέκταση αυτής της κομματικής φαυλότητας. Εντολοδόχοι κομμάτων.
Ένα δεύτερο κορυφαίο γεγονός της δεκαετίας ήταν το ξεγύμνωμα μας. Διαπιστώθηκε η αδιανόητη σε έκταση έλλειψη παιδείας. Πολίτες που αδυνατούσαν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που ζουν και κυρίως γιατί το ζουν. Ποιοι ευθύνονται δηλαδή για την καταστροφή τους.
Το απαίδευτο των Ελλήνων πήρε βιβλικές διαστάσεις με συνωμοσιολογίες, αναπαραγωγές ψεμάτων, απίθανες συμπεριφορές (π.χ. έτρεχαν πίσω από τον Σώρρα) και φτάνουν στο σήμερα, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί (συνεννοημένοι;) κάνουν ορό και όχι εμβόλιο.
Τώρα προσέξτε: Πώς μια κοινωνία με έλλειμμα παιδείας θα μπορούσε να αλλάξει το φαύλο κράτος της μεταπολίτευσης; Απάντηση: Δεν μπορεί. Γι αυτό και ΟΛΑ τα κόμματα συνεχίζουν τον φτηνό κομματισμό εκ του ασφαλούς. Ψέματα, ασυναρτησίες, κανένα σχέδιο για τίποτε, ταπεινές ύβρεις. Πάντα στο 1980. Άλλωστε, μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν.