Η Ελλάδα, οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ εισήλθαν στον μήνα Απρίλιο με μια λέξη να κυριαρχεί στη μάχη τους κατά του κορωνοϊού: ΚΟΡΥΦΩΣΗ. Με δεδομένο οτι φάρμακο δεν υπάρχει ακόμη και το εμβόλιο σίγουρα θα αργήσει (αν βρεθεί...), όλες οι ελπίδες βρίσκονται στην στατιστική. Έχουν πιάσει "ταβάνι" τα κρούσματα και οι νεκροί;
Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα πολύ σωστά θεωρεί ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ που τα κρούσματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, μιλουν για δεκάδες εκατομμύρια. Και στην Ελλάδα που τα κρούσματα είναι γυρω στις 2.000, ο κορωνοϊός μπορεί να είναι από 30.000 έως 500.000 ανθρώπους.
Αν η πανδημία κορυφωθεί λοιπόν και αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων, αυτό θα γίνει σε σχέση με το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού. Ο κορωνοίός θα έχει κάνει έναν μεγάλο κύκλο, όπου πολλοί δεν νόσησαν, επίσης πολλοί το πέρασαν ήπια ή και χωρίς να το καταλάβουν. Έτσι απομένουν όσοι ήσαν άτυχοι και ασθένησαν με τον αριθμό τους να περιορίζεται διαρκώς και η κατάσταση να γίνεται διαχειρισιμη. Απομένουν φυσικά και όσοι τον απέφυγαν με το "μένουμε στο σπίτι".
Εφόσον αυτό το καλό σενάριο γίνει πράξη, τότε θα πρέπει όλες οι χώρες να κάνουν μαζικές εξετάσεις, ώστε να καταγραφεί σε τι ποσοστό έχει εισχωρήσει στην ανθρώπινη κοινωνία ο κορωνοϊός. Αυτός ο παρανομαστής θα μας δείξει την ρεαλιστική είσοδο του κορωνοϊού στην ανθρωπότητα.
Ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό τούτο: Ο κορωνοϊός ακόμα κι έτσι, δεν θα έχει γίνει παρελθόν. Θα κυκλοφορεί ανάμεσα μας όπως η γρίπη, θα έχουμε ασθενείς, θα έχουμε θανάτους αλλά οι αριθμοί θα είναι διαχειρίσιμοι όπως αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Θα έχουμε όμως ικανό χρόνο να βρούμε τα φαρμακευτικά όπλα.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν τον Απρίλιο έναν σημαντικό μήνα. Στο δικό του χρόνο θα δούμε την πραγματικότητα στη μάχη για τον κορωνοϊό. Οπότε ας το επαναλάβω: Θα μείνουμε σπίτι τον Απρίλιο;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ