Νταβός 2023- Το «σπίτι καίγεται»

Μιχάλης Ψύλος


Η παγκόσμια ελίτ από τον κόσμο της πολιτικής  και των επιχειρήσεων ότι συναντάται από αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF) στις Ελβετικές Αλπεις, όπως σχεδόν κάθε Ιανουάριο εδώ και 53 χρόνια.

Από τον κόσμο της πολιτικής πάντως θα λείψουν  σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα. Με μόνη εξαίρεση τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα λείψουν όλοι οι ηγέτες των G-7.

Συνολικά, η αμερικανική, η κινεζική και η ιαπωνική αντιπροσωπεία θα είναι επίσης χαμηλού επιπέδου, ενώ ούτε ο συνήθης «σταρ» του Νταβός -ο Καναδός ηγέτης Τζάστιν Τριντό – θα εμφανιστεί.

Αυτοί που δεν θα λείψουν βέβαια από το Νταβός αυτή την εβδομάδα, είναι ηγέτες από χώρες με μικρότερο ειδικό βάρος που επιδιώκουν διεθνή προβολή. Αλλά πάνω από όλα, αναμένεται να κατακλύσουν το Ελβετικό θέρετρο οι κυρίαρχες τάξεις των μοναρχιών της Ευρασίας και του Κόλπου, που θα αναζητούν παγκόσμια νομιμότητα.

Αντίθετα, δεν θα λείψει κανείς μεγάλος από τον κόσμο των επιχειρηματικών κολοσσών. Θα είναι εκεί οι CEO της Goldman Sachs και της BlackRock, Ντέιβιντ Σόλομον και Λάρι Φινκ. Αλλά και της Microsoft και της Amazon, Σάτια Νάντελα και Αντι Τζέισι  και ο πρόεδρος του Meta-Facebook Νικ Κλεγκ.

Τα μεγάλα «αφεντικά» πηγαίνουν στο Νταβός μήπως και βρουν απαντήσεις στο  σκοτεινό σύννεφο που αιωρείται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Θα ήθελαν μεν θέλουν να ακούσουν την άποψη αυτών που κυβερνούν τον πλανήτη, αλλά θα πρέπει να αρκεστούν στην Κριστίν Λαγκάρντ, θεματοφύλακα του νομισματικού ναού της ευρωζώνης, που θα μιλήσει και πάλι για την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων και του ακριβού χρήματος.

Αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να εξηγεί τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία για το 2023.

Ωραία λόγια

Ωραίο ακούγεται το σύνθημα του εφετινού Φόρουμ: «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Αλλά, ειδικά οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών δεν αρέσκονται στα ωραία λόγια.

Τι να κάνουν τα συνθήματα άλλωστε, όταν  οι  έξι μεγαλύτερες εταιρείες της Big Tech  έχασαν περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τον περασμένο χρόνο και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περίπου 34.000 απολύσεις τους τελευταίους μήνες.

Ίσως εξαιτίας αυτού του γεγονότος και της εστίασης στο άμεσο πολιτικό κόστος, να σκέφτηκαν οι ηγέτες των μεγάλων χωρών ότι θα ήταν καλύτερα να μην εμφανιστούν τώρα στο Νταβός. Το πολιτικό κόστος από παλιότερες χειραψίες με τιτάνες των επιχειρήσεων, να είναι αφόρητο σε αυτήν την εποχή του ενδημικού λαϊκισμού.

Αν και το Νταβός ήταν πάντα το «κόμμα» της παγκοσμιοποίησης, μένει να δούμε τώρα ποιο «κόμμα» θα είναι τώρα που η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να υποχωρεί παντού, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το Νταβός άλλωστε δεν είχε ποτέ μια ιδεολογία, πέρα ​​από το χρήμα.

Βαθύτερα προβλήματα

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο: Εμπορικοί φραγμοί εγείρονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, ενώ η ΕΕ βλέπει την Ουάσιγκτον να επιδοτεί πλουσιοπάροχα τις μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και να επενδύσουν στην Αμερική.

«Η επόμενη δεκαετία θα σημαδευτεί από οικολογικές και κοινωνικές κρίσεις», γράφουν οι ειδικοί στην ανάλυση κινδύνου, την οποία δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μία φορά το χρόνο, λίγο πριν από τη συνεδρίαση στο Νταβός.

«Αν οι κυβερνήσεις διαχειριστούν άσχημα την τρέχουσα κρίση – λέει  στο Bloomberg η Σαάντια Ζαχίντι διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ – κινδυνεύουν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση σε πρωτοφανές επίπεδο, αφού οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος εξαφανίζονται, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Σε μια εποχή μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης οδηγήσει σε  μια κλιμάκωση των αμυντικών δαπανών, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει είναι αυτό ενός «γεωοικονομικού πολέμου» που θα  επιδεινώσει τις παγκόσμιες εντάσεις.

Ο πλανήτης ελπίζει βέβαια ότι η πολιτική και οι επιχειρήσεις θα αναπτύξουν κοινές στρατηγικές για αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό. Γιατί το παγκόσμιο «σπίτι καίγεται» και ελπίδα στο Νταβός, είναι η «χιονόμπαλα» της κρίσης να μην μετατραπεί σε χιονοστιβάδα…

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης