Η απόφαση του Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία φαίνεται να αξιολογείται από αρκετούς αναλυτές σαν την έναρξη μιας κοσμογονικής αλλαγής που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου, θα αλλάξουν οι παγκόσμιες ισορροπίες όπως το 1815 μετά την ήττα του Ναπολέοντος και στο Συνέδριο της Βιέννης, όπου οι αντιπρόσωποι των νικητριών δυνάμεων ίδρυσαν την Ιερή Συμμαχία και καθόρισαν νέα σύνορα στην Ευρώπη.
Όπως το 1919 μετά τον Α’ Παγκόσμιο και το 1945 μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και μετά το 1991 και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
Τώρα βλέπουν ένα δεύτερο μπλοκ εξουσίας με συμμαχίες, το οποίο υποστηρίζεται από δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, αλλά και η Τουρκία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Και ισχυρίζονται ότι ΗΠΑ και Δύση έχουν πλέον αποδυναμωθεί και δεν μπορούν να βρίσκονται πια στην πρώτη γραμμή ισχύος χωρίς αντίπαλο όπως συνέβη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Από την μονοπολική ισχύ θα περάσουμε σε μια πολυπολική όπου ΗΠΑ και Δύση θα έχουν μόλις το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι αυταρχικοί ηγέτες, ελέγχουν ήδη το 1/4 της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην ουσία έχουμε μια αξιακή σύγκρουση μεταξύ της Δημοκρατίας με όλα όσα έχει κερδίσει για τον άνθρωπο και του αυταρχισμού που καταπιέζει, περιορίζει, εκφράζει την ανελευθερία και μορφές φασισμού.
Κατά τη γνώμη μου ΗΠΑ και Δύση έχουν ήδη αφυπνιστεί και έχουν την δυνατότητα να προσαρμοστούν όπως πρέπει. Επιπλέον στο μπλοκ των αυταρχικών υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που δεν θέλουν πολέμους (Κίνα και Ινδία) αλλά μόνο πολιτικές για οικονομική ανάπτυξη. Η Ρωσία με τον πόλεμος στην Ουκρανία τους προκαλεί προβλήματα και έχει αυτοαπομονωθεί.
Δεν είναι λοιπόν ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε μια νέα εποχή για τον πλανήτη αλλά η είσοδος μεγάλων πληθυσμιακά κρατών στην παγκόσμια οικονομία. Πρώτα η Κίνα. Τώρα η Ινδία που θα την ξεπεράσει. Η νέα εποχή έχει ξεκινήσει μέσω της παγκοσμιοποίησης που κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει.