Και ενώ το συνταγματικό τόξο στη χώρα μας μάχεται για το αν έπρεπε η όχι να αποδοθεί πολιτειακή τιμή στον τελευταίο εκπρόσωπο της βασιλείας στην Ελλάδα προφανώς η υπόλοιπη κατάσταση φαντάζει να είναι εξαιρετική για τους Έλληνες πολίτες ώστε να ασχολούμαστε τόσο έντονα με κηδείες.
Το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας πρωτίστως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, λειτουργεί σε τέτοιο επίπεδο που η δημοκρατία που παράγεται να παραπέμπει σε ένα πρωτοφανές φεουδαρχικό σύστημα με όλα τα χαρακτηριστικά της νομής της εξουσίας και του πλούτου μιας αυλής ενός μεγαλογαιοκτήμονα του μεσαίωνα.
To κοινό μεταξύ της φεουδαρχίας του μεσαίωνα και της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι ότι και τα δύο είδη πολιτεύματος αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των ισχυρών και όχι τη βάση των ψηφοφόρων.
Ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή ένωση και παρατηρώντας με μια απλή ματιά το αρχιφέουδο της ευρωβουλής η οποία με πρόσφατο ψήφισμα αποδέχθηκε το lobbying σα μέσο δημοκρατίας, κατανοείς ότι πλέον φωνή έχουν μόνο οι πολυεθνικές και όχι οι κινήσεις πολιτών.
Αυτό ο τρόπος αντιπροσώπευσης στην ευρωβουλή δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός αλλά καταλήγει να είναι φεουδαρχικός και απολυταρχικός. Γιατί ενώ σπαταλώνται δις σε επιδοτήσεις για διάσωση τραπεζών, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα κτλ από την άλλη ζούμε μια πρωτοφανήκρίση ιδιωτικού κ δημοσίουχρέους με αποκορύφωμα την έλλειψη φαρμάκων, νοσοκομείων κ νοσηλευτικού προσωπικού σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης λόγω μη κατανομής πόρων, οι οποίοι πόροι κατανέμονται στους φεουδάρχες των τραπεζών, αυτοκινητοβιομηχανίας κτλ.
Μια Ευρώπη που ζει σε συνθήκες που θυμίζει Γαλλία προ της γαλλικής επανάστασης με τη Μαρία Αντουανέττα στην ευρωβουλή να προτείνει παντεσπάνι και ο Γιάννης Αγιάννης να φυλακίζεται για ένα κομμάτι ψωμί κατά ανάλογο τρόπο που ο μέσος ευρωπαίος μπορεί να χάσει το σπίτι του, το χωράφι του και τα πάντα έτσι και η ανεργία του χτυπήσει την πόρτα.
Με το φεουδάρχη-ευρωβουλή να φορολογεί κ να νομοθετεί ασύστολα μέχρι και 60% κατά κάθε οικονομική δραστηριότητα του πολίτη ώστε να εξασφαλίζει στο διηνεκές τον πλούτο και την ισχύ της "αυλής". Μια αυλή που μπορεί να διοικεί και να καταστέλλει ατομικά ελευθερίες και δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη αλλά δεν μπορεί και προφανώς δε θέλει να επιβληθεί στα μονοπώλια της Amazon,Facebook ,Google που καθημερινά καταχράζονται στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα του πολίτη όπως η ανωνυμία, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του χρόνου, την ιδιωτικότητα, εμπορικάμονοπώλια όπως η Amazon με μόνη συνέπειαεναντίον τους τα πρόστιμα σε επίπεδοτσίχλας.
Σε ακόμα χειρότερη μοίρα είναι η ελληνική δημοκρατία. Εδώ πλέον έχουν καταργηθεί και έχουν καταρρεύσει ακόμα και τα προσχήματα της δημοκρατίας.
Ξεδιάντροπα οι Έλληνες φεουδάρχες επιβάλλουν τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, κυβερνητικοί δικαστές παρεμβαίνουν στο έργο ανεξάρτητων αρχών, βουλευτές χωρίς αναστολές εμπλέκονται με απευθείας αναθέσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμπίπτει στην έννοια της κατάχρησης,κατάχρασης, καταλήστευσης, καταπάτησης της έννοιας της δημοκρατίας συμβαίνει στην Ελλάδα στο μέγιστο βαθμό.
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής τεχνοφεουδοκρατίας και όχι δημοκρατίας όπως νομίζουν πολλοί ,το καθεστώς αυτό διατηρείται μέσω του λεγόμενου εγγυημένου εισοδήματος και επιδοματισμού όπου ο κόσμος φυτοζωεί και απλά δεν πεθαίνεια πό βιολογική πείνα.
Το ζήτημα της σύγχρονης φεουδαρχίας (τεχνοφεουδαρχία) δεν αντιμετωπίζεται με το να γυρίσουμε την πλάτη στη δημοκρατία και να στραφούμε σε νοσταλγούς του φασισμού και κάθεμορφής ολοκληρωτισμού αριστερού η δεξιού. Ούτε με φυλακίσεις και ποινές ισοβίων για παραβάτες όπως στις ΗΠΑ γιατί ο φόβος προστατεύειμόνο το φασισμό και τον σταλινισμό.
Οι εκτροπές στη δημοκρατία αντιμετωπίζονται με περισσότερη δημοκρατία και δημιουργώντας ένα περιβάλλον θεσμικό στο οποίο η κάθε μορφής εξουσία θα έχει τα όρια της και δε θα αφήνει παράθυρα για παραβάσεις. Αυτόειδικά στην εποχή μας μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ούτε μπορούμε να βασιζόμαστε στις ανεξάρτητες αρχές οι οποίες δεν προλαβαίνουν ούτε να ελέγξουν ούτε να ρυθμίσουν τις αντιλαϊκές εκτροπές της σύγχρονης δημοκρατίας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η σύγχρονη τεχνολογία ελέγχει απόλυτα τον ευρωπαίοπολίτη και ειδικά στο φορολογικό προφίλ με όλες τις κατασταλτικές εξουσίες που ασκούνται πάνω σε αυτόν.
Απο την άλλη πλευρά καμία τεχνολογία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ υπέρ του ευρωπαίουπολίτη. Σε πρώτη φάση για κρίσιμα θέματα θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα πχ για το αν δέχεται το lobbying ο ευρωπαίοςψηφοφόρος .
Με ποιο δικαίωμα αποφάσισαν στην ευρωβουλή χωρίς καν το θέμα αυτό να έχει αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας και να ενημερωθεί το εκλογικό σώμα που επέλεξε τα κόμματα αυτά της ευρωβουλής. Ο πολίτης και όχι η ευρωβουλή πρέπει να επιλέξει αν θα επιδοτηθεί η υγεία, οι τράπεζες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοκ.
Ακόμα και η άνοδος τιμών σε προϊόντα θα μπορούσε να εγκρίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου εμπορίου όπου αν αυτές θα ξεπερνούν τον επίσημο πληθωρισμό θα εμποδίζεται η κυκλοφορία τους.
Αν το προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα Η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να επιτρέπει να εγκρίνονται μόνο νομοσχέδια που δε βλάπτουν τη μεσαία τάξη και να απορρίπτονται νομοσχέδια που θα βλάψουν τα εισοδήματα,την παιδεία κ την υγεία των πολιτών. Πραγματική δημοκρατία μπορούμε να έχουμε. Το ζήτημα είναι πότε θα τη ζητήσουμε...
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Ο βασιλιάς ο Κώτσος έφυγε αλλά το ψωμί και η ελιά παραμένει....
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων