Έξι ισχυροί σεισμοί μέσα σε μία ώρα στη Σαντορίνη-«Δεν θα θέλαμε 6R, μπορεί να διεγείρουν άλλα ρήγματα», λέει ο Παπαδόπουλος

Μια νέα ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στις 10:29 το πρωί της Τετάρτης (12.2.2025) με επίκεντρο και πάλι την ίδια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης. Οι σεισμοί στην περιοχή δεν έχουν σταματήσει εδώ και περισσότερο από δέκα μέρες, ενώ η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται πως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε 27 χλμ της Αρκεσίνης Αμοργού ανοιχτά της Σαντορίνη και το εστιακό βάθος ήταν στα 16 χλμ. Αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ σεισμών αφού μέσα σε λιγότερο από μία ώρα σημειώθηκαν άλλοι 6 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί όπως καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το πρωί της Τετάρτης:

    Στις 11:20 σεισμός 4,6 Ρίχτερ
    Στις 11:15 σεισμός 4,7 Ρίχτερ
    Στις 10:57 σεισμός 4,2 Ρίχτερ
    Στις 10:56 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
    Στις 10:52 σεισμός 4,0 Ρίχτερ
    Στις 10:37 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
    Στις 10:29 σεισμός 4,9 Ρίχτερ
Το βράδυ σημειώθηκε μπαράζ σεισμικών δονήσεων με την ισχυρότερη να καταγράφεται στα 5 Ρίχτερ.

«Κόπωση κινδύνου»

Την άποψη ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί λόγω των συνεχιζόμενων σεισμών εξέφρασε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το φαινόμενο της «κόπωσης κινδύνου».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους σεισμούς στις Κυκλάδες ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη, η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικές επιπτώσεις.

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο και δύσπεπτο από τους κατοίκους να αποδεχτούν ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια σμηνοσειρά που είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει αύριο, την Παρασκευή, το Σάββατο, τη Δευτέρα. Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες περισσότερους, καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αυτό που λέγαμε “κόπωση κινδύνου” δηλαδή ο κόσμος κουράζεται μετά από κάποιο διάστημα και ταλαιπωρείται από τις συνεχόμενες δονήσεις, δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι αυτές οι ακολουθίες κρατούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», τόνισε ο σεισμολόγος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης