Στην κυβέρνηση μέχρι τώρα έχουν ολοκληρώσει ή είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν περίπου 35 από τις 49 παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ. Ωστόσο έχουν μείνει εκτός οι σοβαρότερες.
Το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να κλείσει είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη αφού η ελληνική πρόταση σώζει το 74% των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ενώ εκείνη των δανειστών μόλις το 20%.
Η εφημερίδα "Έθνος" αποκαλύπτει ότι οι Τράπεζες προτείνουν 4 επιλογές στους δανειολήπτες. Αυτές είναι: α) Πληρωμή του δανείου και από τους κληρονόμους (δηλαδή με μεγάλο χρονικό μάκρος) β) Διαμονή στο σπίτι με ενοίκιο αλλά το σπίτι ανήκει πλέον στην Τράπεζα γ) Ανταλλαγή του ακινήτου με άλλο μικρότερο και δ) Σπάσιμο του δανείου σε δυο ποσά το ένα θα εξυπηρετείται και το άλλο παγώνει.
Και οι 4 αυτές προτάσεις είναι εντελώς ανήθικες (δεν προβλέπεται κούρεμα των επιβαρύνσεων μέσα στην κρίση, ούτε υπολογίζεται η απομείωση της αξίας του ακινήτου), οπότε θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Μια άλλη ιδέα που φαίνεται να υπάρχει αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί ιδιάιτερα είναι ο οφειλέτης να συμφωνήσει στην καταβολή του 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε διάστημα 20 ετών και με μικρό επιτόκιο (2%-2,5%). Αυτή η λύση είναι σαφώς καλύτερη.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Σάλλας (Τρ. Πειριαώς), έχει εναντιωθεί στους πλειστηριασμούς δηλώνοντας ότι δεν εξυπηρετούν το τραπεζικό σύστημα ενώ και ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι "κανείς Έλληνας δεν θα χάσει το σπίτι του".
Ο φόβος είναι να παρθούν αυτά τα μονόπλευρα μέτρα και απλώς ο διαρκώς ψευδόμενος ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για δικαίωση των μη εχόντων...
Στο μεταξύ οι δανειστές έχουν σχεδιάσει να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Αν και είναι προγραμματισμένο η επίσκεψή τους να διαρκέσει έως τις 20 του μήνα, στελέχη των θεσμών θεωρούν βέβαιο ότι ο έλεγχος θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Ειδικά τώρα, που τα αποτελέσματα των stress tests δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περισσότερα κεφάλαια από τα 10 δις ευρώ που έχει ήδη δανειστεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).