Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ψεύδεται. Την ώρα που διαδίδει ότι "μόνο το ΔΝΤ έχει διαφωνίες" η πραγματικότητα είνα αντίστροφη: η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν στο θέμα του δημοσιονομικού κενού είναι μεγαλύτερη από την απόσταση ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ!
Έτσι, η αισιοδοξία η οποία εκφράστηκε και την περασμένη Τετάρτη με δηλώσεις όπως «το βράδυ πάμε να κλείσουμε το φορολογικό» από κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δεν επιβεβαιώθηκε από την πορεία των συζητήσεων. Η τρόικα αποχώρησε χωρίς συμφωνία και όλα δείχνουν ότι χωρίς ανάληψη πολιτικού κόστους (δηλαδή άδικα και σκληρά μέτρα) από την πλευρά της κυβέρνησης οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
Επίσης έχει γίνει κατανοητό ότι οι δανειστές δεν συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να ψάχνει μέτρα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ ως το 2018) ώστε να ελπίζει σε μία θετική αποτίμηση του κουαρτέτου μετά τις 2 Απριλίου (που αναμένεται να επιστρέψει) και ενόψει του Eurogroup στις 22 του ίδιου μήνα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ένα πα΄ραδειγμα είναι η διαμάχη γι;α τι ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, για την εθνική σύνταξη έχει επεξεργαστεί - και έχει ποσοτικοποιήσει - δύο σενάρια:
1. Χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 350 αντί των 384 ευρώ, με - τουλάχιστον - 20 έτη ασφάλισης, όπως και έτι χαμηλότερη εθνική σύνταξη - κάτω των 350 ευρώ - για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 ως 20 έτη ασφάλισης. Αυτό είναι και το επικρατέστερο.
2. Διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση της εθνικής σύνταξης γύρω στα 320 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15 ως 20 χρόνια ασφάλισης.
Το σενάριο αυτό έχει απορριφθεί από τους δανειστές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πιέζεται να αποδεχθεί ένα εξαιρετικά επώδυνο μέτρο όπως είναι η μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης που θα συμπαρασύρει το συνολικό ποσό όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης.