Σε περισσότερα από 500 άτομα επεκτείνεται η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΙΚΑ, για τη μεγάλη απάτη, εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στο υποκατάστημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν το απόγευμα για τη σοβαρή υπόθεση, ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Νίκος Μάρκου και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, πρόκειται για ένα πραγματικό όργιο κλοπής σε βάρος του ΙΚΑ, με κέρδη «μαμούθ» για τα μέλη του κυκλώματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι από τις 244 περιπτώσεις, τα επιδόματα «μαϊμού» που εισέπρατταν οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά εξετάζονται και άλλες 260 περιπτώσεις που ενδέχεται να τριπλασιάσουν αυτό το ποσό και να το ανεβάσουν στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ από το 2003 που άρχισε η δράση του κυκλώματος.
Ανάμεσα στα 500 άτομα υπάρχουν και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία τους για να εισπράττουν επιδόματα οι επίορκοι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και γνωστή τραγουδίστρια, η οποία «έπεσε από τα σύννεφα», όταν πληροφορήθηκε ότι εισέπρατταν επιδόματα χρησιμοποιώντας το όνομα της.
Ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, κ. Μαρκου, είπε ότι οι επτά κατηγορούμενοι εισέπρατταν ψεύτικα επιδόματα και οι ίδιοι ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ «αλίευαν» συνεργάτες πηγαίνοντας οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις, εύρισκαν εργαζόμενους και τους έλεγαν ότι μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν επιδόματα. Με τη συγκατάθεση τους προχωρούσαν στην υπογραφή επιδομάτων, κρατώντας οι ίδιοι μια παχυλή «μίζα» και δίνοντας ένα μικρό ποσό στους ασφαλισμένους.
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης, τόνισε ότι η απληστία των πέντε γυναικών υπαλλήλων και των συζύγων δύο εξ αυτών που κατηγορούνται για την υπόθεση, είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιπτώσεις των ψεύτικων επιδομάτων που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ενός άγαμου που έπαιρνε επίδομα τοκετού, ή ενός άλλου άγαμου που λάμβανε επίδομα για πέντε παιδιά, ή ενός άλλου που ενώ νοσηλευόταν είχε εκδοθεί στο όνομά του επίδομα λουτροθεραπείας.
Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι από τον Αύγουστο του 2010 που ανέλαβε τη διοίκηση του ΙΚΑ, έβαλε ως προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, και τόνισε ότι οι έλεγχοι, πλέον, θα φτάσουν μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια στην ιεραρχία του ασφαλιστικού ιδρύματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επεκταθούν και σε άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, πέραν αυτού της Καλλιθέας, όπου διαπιστώθηκε η μεγάλη απάτη.
Τόσο ο διοικητής του ΙΚΑ όσο και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, δεν θέλησαν να αποκαλύψουν πώς έφτασαν στην αποκάλυψη της μεγάλης απάτης. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, στον εντοπισμό των υπαλλήλων που είχαν στήσει το κόλπο στο ΙΚΑ, δεν έφτασαν από τα πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια που είχαν αποκτήσει από την παράνομη δράση τους. Από εδώ και στο εξής, όμως, θα ελέγχεται σχολαστικά ο τρόπος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων όλων των υπαλλήλων, σημείωσε.
Ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι το ίδρυμα διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια όλες τις οικονομικές πράξεις του ΙΚΑ και μπορεί να αποκαλύψει κάτι που δεν πάει καλά σε οποιοδήποτε κατάστημα.
Στις ανακοινώσεις που έκαναν οι υπεύθυνοι για την υπόθεση, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επτά κατηγορούμενων, ύστερα από έγκριση της Εισαγγελίας, που εξέδωσε σχετική διάταξη.
Πρόκειται για τους:
1. ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ Ελένη του Ανδρέα και της Ελένης, που γεννήθηκε την 27-07-1957 στην Τριταία Ιτέας Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής.
2. ΠΑΤΕΡΑΚΗ Χριστίνα του Ευτυχίου και της Δέσποινας, που γεννήθηκε την 20-6-1962 στον Πειραιά και κατοικεί στον 'Αλιμο Αττικής.
3. ΦΕΡΡΑ Χρυσούλα του Φωτίου και της Ελένης, που γεννήθηκε την 14-05-1960 στη Γουριώτισσα Αιτωλοακαρνανίας και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής.
4. ΣΟΥΡΙΔΗ Χριστίνα του Δημητρίου και της Όλγας, που γεννήθηκε την 25-12-1944 στη Στυλίδα Φθιώτιδος και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής.
5. ΚΑΡΑΪΣΚΟ Κωνσταντίνο του Ιωάννη και της Ευανθίας, που γεννήθηκε την 3-5-1949 στην Αρτονίνα Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής.
6. ΑΙΜΑΤΙΔΗ Παναγιώτη-Αλέξανδρο του Παρθένη και της Δανάης, που γεννήθηκε την 6-2-1969 στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής.
7. ΘΩΜΑΚΟΥ Μυρσίνη του Νικολάου και της Μαρίας, που γεννήθηκε την 12-11-1946 στην Ερμούπολη Σύρου Κυκλάδων και κατοικεί στην Κότρωνα Γυθείου Λακωνίας.
Οι έξι πρώτοι έχουν συλληφθεί, ενώ η έβδομη περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «η δημοσίευση των στοιχείων αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων».
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ο ειδικός αριθμός κλήσης 11012, της Οικονομικής Αστυνομίας, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να διαθέτουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, της κοινωνικής και της ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.