Προ των πυλών η ψηφιακή διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου-Την Τρίτη η συνάντηση Παπαστεργίου-Δαμιανού στην Αθήνα

Νέους πυλώνες θα αποκτήσουν σύντομα οι ψηφιακές γέφυρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η συνεργασία των δύο χωρών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εδώ και καιρό αποτελεί μια δυναμική και αμοιβαία επωφελή στρατηγική η οποία ενισχύει την ψηφιακή ανάπτυξή τους και συμβάλει στη συνολική ευρωπαϊκή ψηφιακή εξέλιξη. Οι κοινές δράσεις και οι πρωτοβουλίες έχουν θέσει τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό και καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων στα δύο κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημο Δαμιανού, με στόχο μεταξύ άλλων να τεθεί το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης για τη διασύνδεση του «Gov.gr Wallet» και του «Ψηφιακού Πολίτη». Παράλληλα, στελέχη των δύο χωρών θα έχουν σειρά επαφών για την ανταλλαγή καλών και επιτυχημένων πρακτικών και σε άλλους τομείς. Οι δύο χώρες άλλωστε συνεργάζονται εδώ και καιρό στην ανάπτυξη και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, με έμφαση στην απλοποίηση διαδικασιών και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων.

«Οι διεθνείς συγκύριες, όπως διαμορφώνονται, αλλά και η ίδια η φύση της τεχνολογίας απαιτούν τη σύμπραξη των κρατών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανταλλάσσοντας εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, μπορούμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η συνεργασία, που έχουμε αναπτύξει με την Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει οδηγό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες στον ψηφιακό τομέα. Ήδη από τον Δεκέμβριο στην Κύπρο λειτουργεί ο "Ψηφιακός Πολίτης". Είναι μια εφαρμογή σχεδιασμένη στα πρότυπα του ελληνικού Gov.gr Wallet. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται και η Κύπρος ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που διαθέτει ψηφιακό πορτοφόλι για τους πολίτες της», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Και κατέληξε: «Το επόμενο διάστημα προχωρούμε σε κάτι εξίσου σημαντικό. Δίνουμε τη δυνατότητα άμεσης ψηφιακής διασταύρωσης της εγκυρότητας εγγράφων της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο και το αντίστροφο, διευκολύνοντας την καθημερινότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα των πολιτών των δύο χωρών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε τους δεσμούς μας. Είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη και μπορούμε να έχουμε μια κοινή ψηφιακή πορεία. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούμε πάλι με τον Κύπριο ομόλογο μου, Νικόδημο Δαμιανού, ώστε να εξετάσουμε τα περαιτέρω βήματα της συνεργασίας μας».

Στο κοινό όραμα των δύο κρατών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημος Δαμιανού.

«Η συνεργασία μας με την Ελλάδα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού επιταχύνει τη μετάβαση και των δύο χωρών σε μία πιο σύγχρονη, αποδοτική και διαφανή δημόσια διοίκηση. Μία διοίκηση η οποία θέτει τον πολίτη και τις πραγματικές του ανάγκες στο επίκεντρο. Αυτός είναι και το κοινό όραμα των δύο κυβερνήσεων, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας για δύο κράτη που αλλάζουν, μετασχηματίζονται, εκσυγχρονίζονται: Η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Η εφαρμογή "Ψηφιακός Πολίτης", στο πρότυπο του ελληνικού Gov.gr Wallet, και σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα, είναι ένα ασφαλές και εύχρηστο εργαλείο για κάθε πολίτη και για κάθε επιχείρηση. Περίπου 30.000 Κύπριοι πολίτες έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό τους. Με την προσθήκη νέων λειτουργιών και εγγράφων το 2025, όπως η Κάρτα Φιλάθλου και έγγραφα για ξένους υπηκόους, η εφαρμογή θα αποκτά όλο και περισσότερη αξία και χρησιμότητα. Επόμενο βήμα και ορόσημο στην όλη προσπάθεια, η διαλειτουργικότητα με το Gov.gr Wallet. Την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκομαι στην Αθήνα για αυτό ακριβώς τον σκοπό, για δώσουμε σύντομα αυτή τη δυνατότητα στους πολίτες μας που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες».

Ήδη σε ισχύ είναι από τον περασμένο Ιούνιο, μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη από τους Παπαστεργίου-Δαμιανού, με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους. Σκοπός του μνημονίου είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των δύο εφαρμογών από το έτερο κράτος, η διευκόλυνση των πολιτών Ελλάδας και Κύπρου με τη χρήση των εφαρμογών για την ταυτοποίησή τους και η απλούστευση της συναλλαγής των πολιτών με το κράτος μέσω της χρήσης ψηφιακών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από το Gov.gr Wallet και από το Gov.cy Digital Citizen.

Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ανάπτυξη της εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης» για τους Κύπριους πολίτες με βάση το Gov.gr Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η συμφωνία στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

- Υπηρεσίες Ψηφιακής Ταυτοποίησης (Digital Identification services): Υποδομές για την κάλυψη σεναρίων χρήσης ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης.

- Ψηφιακά Έγγραφα (Digital Documents): Υποδομές για την έκδοση και διαχείριση ψηφιακών εγγράφων.

- Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας (Digital Citizen App Interoperability Backend): Υπηρεσίες πολιτών για την άντληση δεδομένων από τα μητρώα των φορέων του Δημοσίου έκαστου συμμετέχοντα.

- Υποστηρικτικές Οριζόντιες Υπηρεσίες (Horizontal Support Services): Οριζόντιες υποδομές που καλύπτουν μια σειρά από επαναχρησιμοποιήσιμες λειτουργίες που διευκολύνουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Το Gov.gr Wallet, το επίσημο ψηφιακό πορτοφόλι του ελληνικού Δημοσίου για τους πολίτες, έχει περισσότερους από 5,081 εκατομμύρια χρήστες. Σε αυτό μπορούν να έχουν Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (έχουν εκδοθεί 3,9 εκατ.), δίπλωμα οδήγησης (3,014 εκατ.), ψηφιακή κάρτα αναπηρίας (68 χιλιάδες), ψηφιακή κάρτα ανεργίας (229 χιλιάδες), σήμα Δακτυλίου (118 χιλιάδες), στοιχεία οχήματος MyAuto (1,49 εκατ.), ακαδημαϊκή ταυτότητα (131 χιλιάδες), άδεια ταχύπλοου σκάφους (37 χιλιάδες), ασφαλιστική ικανότητα e-ΕΦΚΑ (370 χιλιάδες), πληροφορίες για ζώα συντροφιάς (75 χιλιάδες) και στοιχεία βαθμών ποινής του συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών (151 χιλιάδες).

Αντίστοιχα, οι χρήστες της εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης», στους δύο μήνες λειτουργίας της, είναι γύρω στις 30 χιλιάδες. Ο πολίτης μπορεί να εκδώσει και να αποθηκεύσει στην εφαρμογή το Δελτίο Ταυτότητας, την Άδεια Οδήγησης και το Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Οχήματος (MOT). Εντός του 2025, θα προστεθούν επιπλέον έγγραφα, όπως η Κάρτα Φιλάθλου, η ταυτότητα ανηλίκων, έγγραφα για ξένους υπηκόους, ενώ πρόσβαση θα παρέχεται και σε νέους άνω των 16 ετών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης