Η ποσότητα τροφής που απαιτείται για να τραφεί ο πληθυσμός της Γης ως τα τέλη του αιώνα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 80%, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Όπως αναφέρει το BBC, ερευνητές από τη Γερμανία ανέφεραν πως η τάση της αύξησης του ΒΜΙ (Body Mass Index- Δείκτης Μάζας Σώματος) έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η ανάγκη αυτή δεν καλυφθεί, θα μπορούσαν να προκύψουν μεγαλύτερες ανισότητες παγκοσμίως.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Plos One. Την πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, που υπολόγισαν ότι το 60% της αύξησης των θερμίδων θα ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού στον κόσμο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη μας υπολογίζεται πως θα αυξηθεί από περίπτου επτά δισεκατομμύρια το 2010 σε περίπου 11 δισεκατομμύρια το 2100.
Ωστόσο, πάνω από το 18% της αύξησης των θερμίδων από τα επίπεδα του 2010 θα οφείλεται σε μια αναμενόμενη αύξηση του ύψους και του βάρους στον παγκόσμιο πληθυσμό.
«Η αύξηση της μέσης ημερήσιας απαιτούμενης ενέργειας σημειώνει άνοδο κατά 253 kcal ανά άτομο μεταξύ του 2010 και του 2100 στους υπολογισμούς μας, θεωρώντας πως υπάρχει άνοδος ΒΜΙ και ύψους» είπε ο Λουτζ Ντέπενμπους του World Vegetable Center, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας.
Όπως είπε στο BBC News, «σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζουμε ότι η επίδραση των αυξήσεων ΒΜΙ και ύψους στο μοντέλο μας θα οδηγούσε σε επιπλέον απαιτήσεις θερμίδων, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις Ινδίας και Νιγηρίας μαζί για το 2010».
Όσον αφορά στο τι τροφή αντιστοιχεί στην αύξηση των 253 θερμίδων στη διατροφή κάποιου ημερησίως, ο Ντέπενμπους είπε ότι πρόκειται για δύο επιπλέον μεγάλες μπανάνες ή μερικές τηγανητές πατάτες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότερο αναμένεται να επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις τα κράτη νότια της Σαχάρα, δεδομένου και ότι στην περιοχή αυτή ήδη παρατηρείται απότομη αύξηση στις ανάγκες για θερμίδες, λόγω μεγάλης αύξησης του πληθυσμού.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει μια παγκόσμια πολιτική σχετικά με τα τρόφιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες για περισσότερη ενέργεια, θα οξυνθούν οι οικονομικές ανισότητες και οι ανισότητες όσον αφορά στα τρόφιμα.
Παράλληλα, τονίζουν πως αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων- και αν και οι πλούσιες χώρες θα ήταν σε θέση να «απορροφήσουν» τις αυξήσεις, οι φτωχότερες χώρες θα αντιμετώπιζαν προβλήματα, οδηγώντας σε κλιμάκωση των φαινομένων υποσιτισμού.