Σε απόσταση 322 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο εξωπλανήτης WASP-189b. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα έτη και βρίσκεται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο.
Ο εξωπλανήτης είναι είκοσι φορές πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο σε περίπου 70 ώρες.
Ερευνητική ομάδα μελέτησε τον WASP-189b και διαπίστωσε ότι διαθέτει ένα ατμοσφαιρικό σύστημα παρόμοιο με αυτό της Γης.
«Στο παρελθόν οι αστρονόμοι πίστευαν ότι οι ατμόσφαιρες των εξωπλανητών αποτελούνται από ένα ενιαίο στρώμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμη και οι ατμόσφαιρες γιγάντων αερίου που δέχονται πολύ έντονη ακτινοβολία μπορούν να διαθέτουν σύνθετες ατμόσφαιρες» αναφέρει σε δήλωση του ο Γενς Χοιτζμέικερς, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Lund στη Σουηδία εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη τα οποία μάλιστα κινούνται με διάφορους τρόπους εξαιτίας ανέμων δημιουργώντας έτσι ατμοσφαιρικές διεργασίες που προσομοιάζουν με αυτές του πλανήτη μας όπως τον σχηματισμό διαφόρων ειδών στρωμάτων.
Ανάμεσα στα χημικά στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές που προκαλούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το οξείδιο τιτανίου το οποίο οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να απορροφά μικρού κύματος φως κάτι που κάνει το στρώμα του όζοντος στη Γη.
H έρευνα έδειξε επίσης ότι οι υδρατμοί στον WASP-189b επηρεάζονται και συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη γήινη ατμόσφαιρα.