Η λοβεκτομή κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς σύμφωνα με τα συμπεράσματα τελευταίων επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στην Διημερίδα τους European Sociaty of Surgical Oncology- esso ( 27 και 28 Νοεμβρίου) στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.
Η Διημερίδα είχε θέμα «Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα» και όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η λοβεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της μίας πλευράς του θυρεοειδούς, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με μέχρι σήμερα αντιμετώπιση ου ήταν η ολική θυρεοειδεκτομή σε χαμηλού ρίσκου καρκίνους όπως το θηλώδες.
Η λοβεκτομή όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, προτείνεται όταν ο καρκινικός όζος είναι μικρός χωρίς μεταστατικούς λεμφαδένες, ενώ ο άλλος λοβός είναι απολύτως υγιής.
Οι νέες μελέτες έδειξαν σαφώς ότι η πρόγνωση όχι μόνο της 5ετούς, αλλά και της 10ετούς επιβίωσης είναι αμετάβλητη με την λοβεκτομή, ενώ η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη αφού δε χρειάζεται η χορήγηση ορμονών υποκατάστασης.
Ωστόσο και τα πλεονεκτήματα της λοβεκτομή είναι περισσότερα με σημαντικότερο αυτό των λιγότερων επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και κατά το μετεγχειρητικό στάδιο.
Όπως μας εξηγεί χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη Διημερίδα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε άτομα με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, με οικογενειακό ιστορικό καθώς και σε άτομα άνω των 40 ετών. Παρόλα αυτά, στους περισσοτέρους ασθενείς, ο καρκίνος αναπτύσσεται χωρίς εμφανή αιτιολογία.
Η Ελλάδα έχει τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 1,9 ανά 100.000 του γενικού πληθυσμού, όταν ο μέσος ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6,5 ανά 100.000 πληθυσμού.
Την μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής έχουν οι κάτοικοι της Λιθουανίας με ποσοστά 15,5 ανά 100.000 πληθυσμού, της Ιταλίας με ποσοστά 13,5 ανά 100.000 πληθυσμού και της Αυστρίας με ποσοστα 12,4 ανά 100.000 πληθυσμού.
Αρκετά υψηλό όμως είναι και το ποσοστό στην Κύπρο που φτάνει στο 10,1 ανά 100.000 πληθυσμού.