Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου, δυσκολεύεται να δημιουργήσει νέα κοράλλια, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ.
Οι Αυστραλοί ερευνητές αποκάλυψαν μια συγκλονιστική μείωση του αριθμού των νέων κοραλλιών πέρυσι, γεγονός που γεννά αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του σημαντικού συστήματος υφάλων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα νέα κοράλλια μειώθηκαν κατά 89% λόγω των μεγάλων γεγονότων αποχρωματισμού κοραλλιών το 2016 και το 2017, τα οποία προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Ο τελευταίος μεγάλος αποχρωματισμός έγινε το 2017 και οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσα κοράλλια επέζησαν από την κρίση και πόσα νέα κοράλλια δημιουργήθηκαν το 2018.
Οι αριθμοί όχι μόνο ήταν εξαιρετικά χαμηλοί σε σύγκριση με τους παλιούς αριθμούς, αλλά και οι τύποι των νέων κοραλλιών που παράγονται είναι διαφορετικοί.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες ανησυχούν για την υγεία του ύφαλου, ειδικά αν περάσει άλλη μία κρίση αποχρωματισμού την επόμενη δεκαετία. Ο ύφαλος έχει επιβιώσει από τα προηγούμενα δύο περιστατικά, αλλά ένα τρίτο θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο μεγαλύτερο σύστημα υφάλων του κόσμου.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πιθανότατα θα ανέκαμπτε, αν δεν συνέχιζε να υπάρχει η απειλή του μελλοντικού αποχρωματισμού. Σε περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα το 2016 και το 2017, η ανάπτυξη νέων κοραλλιών επιβραδύνθηκε σε μόλις 2%.
Αυτά τα ποσοστά έχουν από τότε ανέβει στο 4%, αλλά για να ανακάμψουν πλήρως, θα χρειαστεί να μην υπάρξουν άλλα περιστατικά μαζικού αποχρωματισμού την επόμενη δεκαετία. Δεδομένου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν επιβραδύνεται, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο.
Παρά τις αρνητικές προοπτικές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μπορεί ακόμα να ανακάμψει. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ότι η διαδικασία ανάκαμψης θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, και ότι ο ύφαλος θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τους αριθμούς των κοραλλιών, εν όψει νέων περιστατικών αποχρωματισμού.