Ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Cystic Fibrosis Foundation προειδοποιούν τα άτομα με κυστική ίνωση να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη, καθώς μία μόλυνση θα μπορούσε να επιφέρει βαριά πνευμονία στα άτομα αυτά.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς με κυστική ίνωση να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά στις οδηγίες.
Το πρώτο προληπτικό μέτρο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ο εμβολιασμός όλων των ασθενών με κυστική ίνωση. Ιδανικοί μήνες είναι από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όποιος έχει εμβολιαστεί πιο νωρίς πιθανότατα να χρειαστεί και 2ο εμβολιασμό το Φεβρουάριο, διότι η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο διαρκεί 4-5 μήνες.
Εκτός των ασθενών συστήνεται και ο εμβολιασμός των οικείων τους, έτσι ώστε να υπάρχει συλλογική ανοσία ή αυτό που λέμε «ανοσία αγέλης».
Αν ο ασθενής νοσήσει από γρίπη πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την λήψη αντιϊικών φαρμάκων τα οποία όπως λένε, είναι πιο αποδοτικά όταν λαμβάνονται μέσα σε 24 από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα ύποπτα συμπτώματα για γρίπη στους ασθενείς με κυστική ίνωση είναι πόνοι στο σώμα και πονοκέφαλος, κόπωση, πυρετός (πάνω από 38 βαθμοί Κελσίου) και ρίγη, αυξανόμενος βήχας και πονόλαιμος.
Οι ασθενείς με γρίπη δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι καθ’ολη τη διάρκεια ων συμπτωμάτων, ενώ, δεν πρέπει να βγουν αν δεν περάσει ένα 24ωρο χωρίς πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) και χωρίς αντιπυρετικά φάρμακα.
Επειδή ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με την άμεση και την έμμεση επαφή με τους ασθενείς, καθώς και μέσω του αέρα, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους πρέπει να υιοθετούν μερικά πρόσθετα μέτρα:
Πλένετε τα χέρια σας (θέλουν τρίψιμο επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) με χλιαρό νερό και σαπούνι πολλές φορές την ημέρα και τα κρατάτε μακριά απ’ το πρόσωπό σας (αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας).
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν 1-2 ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες (π.χ. από μέταλλο, πλαστικό κ.λπ.) και 8-12 ώρες στις πορώδεις (π.χ. ύφασμα, χαρτί). Επιπλέον, εισέρχονται στο σώμα του ανθρώπου από τους βλεννογόνους της μύτης, του στόματος και των ματιών.
Προσέξτε πως βήχετε και πείτε στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν πρέπει να βήχουμε ούτε να φταρνιζόμαστε στον αέρα, διότι κάθε φορά εκσφενδονίζουμε έως 40.000 παθογόνους μικροοργανισμούς που μολύνουν οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων.
Επομένως, βήχετε και φταρνίζεστε σε ένα χαρτομάντηλο, το οποίο πετάτε αμέσως μετά τη χρήση του. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιείστε ως λύση τα μανίκια μας (στο ύψος του αγκώνα). Να αλείφετε επίσης τα χέρια σας με απολυμαντικό. Αν βήχετε ή φταρνίζεστε στην παλάμη σας, πρέπει να σαπουνίζετε αμέσως μετά τα χέρια σας και να βάζετε απολυμαντικό.
Προσπαθήστε να παραμένετε τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από οποιοδήποτε άτομο βήχει ή φταρνίζεται, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε υγιεινά, να πίνετε πολλά υγρά (όχι αλκοόλ), να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε, να διατηρείτε υπό έλεγχο το στρες σας, να αποφεύγετε τους χώρους που καπνίζουν και να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα για να αερίζεται καλά ο χώρος.