Χαρτογραφήθηκε ο πυθμένας του Νότιου Ωκεανού

Στις αρχές του 21ου αιώνα ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός αποφάσισε να ορίσει ως ωκεανό τη θαλάσσια περιοχή που περιβάλει την Ανταρκτική.

Ο Νότιος Ωκεανός είναι πλέον ο τέταρτος σε μέγεθος ωκεανός του πλανήτη και το ερευνητικό πρόγραμμα IBCSO ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τον πιο λεπτομερή χάρτη του πυθμένα του.

Ο Νότιος Ωκεανός καλύπτει 48 εκατομμύρια τετραγωνικά χλμ. και η έρευνα αποκάλυψε το πιο βαθύ σημείο του που ονομάζεται Factorian Deep και βρίσκεται σε βάθος 7,432 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το 2013 παρουσιάστηκε ο πρώτος υποθαλάσσιος χάρτης του Νότιου Ωκεανού και το 2017 ξεκίνησε η νέα χαρτογράφηση που διήρκεσε πέντε έτη.

Το πρόγραμμα IBCSO και άλλα παρόμοια προγράμματα βοηθούν στην συμπλήρωση των κενών που έχουμε για τον πυθμένα των ωκεανών του πλανήτη.

Γνωρίζοντας τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των πυθμένων των ωκεανών μαθαίνουμε πολύτιμες γεωλογικές και κλιματικές πληροφορίες τόσο σε τοπικό όσο και σε πλανητικό επίπεδο. Γεωλογικές και κλιματικές πληροφορίες τόσο για το παρελθόν όσο και το παρόν και το μέλλον της Γης.

Παράλληλα έρχονται στο φως σημαντικά δεδομένα που αφορούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, στοιχεία που σχετίζονται με την αλιεία αλλά αλλά και δεδομένα για ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα.

Το πρόγραμμα IBCSO όπως και άλλα παρόμοια βασίζονται εκτός από τα ερευνητικά σκάφη που παίρνουν μέρος σε αυτά τα προγράμματα και στην εθελοντική συμμετοχή διαφόρων πλοίων που κινούνται στις περιοχές έρευνας και συλλέγουν δεδομένα με διάφορα όργανα που διαθέτουν όπως βαθύμετρα, ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) κ.α.

Τα ευρήματα της χαρτογράφησης του Νότιου Ωκεανού παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Nature»

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης