Ψυχοθεραπεία εναντίον σχιζοφρένειας

Ο δρ Άντονι Μόρισον από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικεφαλής μιας ομάδας ειδικών αποδεικνύει ότι η ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με την φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. 

Η ομάδα του Μόρισον υπέβαλε για 18 μήνες 74 ασθενείς με σχιζοφρένεια σε γνωσιακή - συμπεριφορική θεραπεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική αυτή αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα με τα αντιψυχωσικά φάρμακα. Συγκεκριμένα, η ψυχοθεραπεία ήταν αποτελεσματική για το 46% των ασθενών, ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό των ατόμων που είχαν θετική ανταπόκριση στα ψυχοφάρμακα. 

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, μέχρι σήμερα ένα μικρό ποσοστό ασθενών με σχιζοφρένεια ή παρεμφερή πάθηση υποβάλλεται σε ψυχοθεραπεία, καθώς οι γιατροί προτείνουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τη θεραπεία με φάρμακα. 

Τα αντιψυχωσικά σκευάσματα πάντως δεν είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να επιφέρουν και παρενέργειες, όπως εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, μυϊκούς σπασμούς, κίνδυνο εμφράγματος και αύξηση του σωματικού βάρους. 

Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν λοιπόν ότι, η γνωσιακή - συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει κυρίως αυτούς τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης