Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της υγείας, σε μια από τις πολιτικά σημαντικότερες αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας του- μια απόφαση που ήδη χαρακτηρίζεται θρίαμβος για τον αμερικανό πρόεδρο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Το Δικαστήριο, με ψήφους 5 υπέρ έναντι 4 κατά, έκρινε ως συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, δηλαδή την υποχρέωση κάθε Αμερικανού να αποκτήσει ασφάλιση πριν από το 2014, και ιδιαίτερα την διάταξη που υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν άτομα με εγνωσμένα προβλήματα υγείας. Πέραν του μέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης των Αμερικανών, η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται ήδη, όπως η κάλυψη των παιδιών από την ασφάλεια των γονέων μέχρι τα 26 τους χρόνια.
Ωστόσο, το δικαστήριο ταυτόχρονα περιορίζει την επέκταση του προγράμματος Medicaid - που αφορά την ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενη χορήγηση φαρμάκων - στα 16 εκατομμύρια των φτωχότερων αμερικάνων πολιτών, εκτιμώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να «τιμωρήσει» με περικοπή κονδυλίων όσες πολιτείες δεν εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο, όπως προέβλεπε ο νόμος.
Ρόλο-κλειδί στην έκβαση της μεγάλης αυτής πολιτικο-δικαστικης μάχης έπαιξε όπως φαίνεται η απόφαση του «συντηρητικού» δικαστή Τζον Ρόμπερτς να στηρίξει το νομοσχέδιο, συμμαχώντας με τους τέσσερις «προοδευτικούς» δικαστές. Ως γνωστόν, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίζονται απευθείας από τον Λευκό Οίκο και χαρακτηρίζονται «συντηρητικοί» η «προοδευτικοί» ανάλογα με το κόμμα που τους πρότεινε.
Να σημειωθεί εδώ ότι η πολύμηνη συζήτηση για την συνταγματικότητα ή όχι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης απέκτησε τις τελευταίες εβδομάδες επικές διαστάσεις θεωρείται από τους ειδικούς ως η σπουδαιότερη «πολιτική παρέμβαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 1935 και τις διαβουλεύσεις για την συνταγματικότητα ή μη του New Deal, της μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης του Φρανκλίνου Ρούζβελτ!
Ολα αυτά βέβαια συμβαίνουν σε μία χώρα όπου παρά την διετή σχεδόν ισχύ του συγκεκριμένου νόμου, τουλάχιστον 32 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Συνολικά 26 Πολιτείες, μία Ενωση Επιχειρηματιών και τέσσερις ιδιώτες προσέφυγαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον ισχυρισμό ότι υιοθετώντας τον νόμο εδώ και δύο χρόνια, το Κογκρέσο παραβίασε το Σύνταγμα.