Η γαλλική Le Monde μένει χωρίς ανταποκριτή στη Μόσχα για πρώτη φορά από το 1957

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι αρνήθηκε να ανανεώσει τη διαπίστευση του ανταποκριτή της Le Monde λόγω της άρνησης της Γαλλίας να χορηγήσει βίζα σε Ρώσο δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα η διάσημη γαλλική εφημερίδα να απουσιάζει από τη Μόσχα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι μετά την άρνηση της Γαλλίας να χορηγήσει βίζα σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda, η Μόσχα αρνήθηκε να παρατείνει τη διαπίστευση δημοσιογράφου του Μπενιαμίν Κουενέλ της Le Monde.

Η Ζαχάροβα είπε ότι ο Κουενέλ, ο οποίος κάλυπτε τη Ρωσία για δύο δεκαετίες, ήταν το θύμα όχι λόγω κάποιου ιδιαίτερου προβλήματος με αυτόν προσωπικά, αλλά ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αντεπιτεθεί εναντίον της Γαλλίας.

Η Le Monde, μια από τις πιο σημαίνουσες εφημερίδες της Γαλλίας, επέκρινε αυτό που είπε ότι ήταν η «κρυφή απέλαση του δημοσιογράφου μας».

«Για πρώτη φορά από το 1957, η Le Monde εμποδίζεται να έχει ανταποκριτή με έδρα τη Μόσχα», έγραψε ο Ζερόμ Φενόλιο, διευθυντής της, σε άρθρο στην εφημερίδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της και είπε ότι εάν δεν το πράξει, θα υπάρξει απάντηση.

Η Le Monde είπε ότι το αξιόπιστο ρεπορτάζ από τη Ρωσία ήταν πιο σημαντικό από ποτέ και η Γαλλία πίστευε ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι στους οποίους αρνήθηκε η βίζα από το Παρίσι εργάζονταν στην πραγματικότητα για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σκληραίνει τη στάση της η Μόσχα

Διπλωμάτες και δημοσιογράφοι λένε ότι η Ρωσία είναι πλέον ένα πιο σκληρό περιβάλλον για να εργαστούν από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τουλάχιστον από την εποχή του Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιωσήφ Στάλιν το 1953 και κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1964.

Από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία έχει ενισχύσει τον έλεγχο των πληροφοριών και των μέσων ενημέρωσης, αναγκάζοντας το κλείσιμο των τελευταίων σημαντικών ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πρακτορείων και χαρακτηρίζοντας πολλούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές ως «ξένους πράκτορες».

Η δημοσίευση όσων θεωρούνται «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σύμφωνα με τους νόμους περί λογοκρισίας εν καιρώ πολέμου και ορισμένοι Δυτικοί έχουν καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Φυγή δυτικών μέσων μετά το 2022

Πολλοί δυτικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν εγκαταλείψει τη Μόσχα από το 2022 και η σύλληψη του ανταποκριτή της Wall Street Journal Έβαν Γκερσκόβιτς το 2023 ώθησε πολλούς περισσότερους δημοσιογράφους να φύγουν. Δεν έχει απομείνει πλέον σχεδόν κανένας δημοσιογράφος των ΗΠΑ στη Ρωσία. Ο Γκέρσκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή κρατουμένων πέρυσι.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι δυτικές ομάδες μέσων ενημέρωσης παρέχουν επιεικής κάλυψης για την Ουκρανία, μεροληπτικά ρεπορτάζ για τον πόλεμο και υπερβολικά αρνητική κάλυψη για τη Ρωσία. Τα δυτικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι προσπαθούν να παρέχουν ισορροπημένη κάλυψη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης