Συχνό φαινόμενο έχουν γίνει, πλέον, οι αιφνίδιοι θάνατοι, από υπερκόπωση, των Κινέζων εργαζομένων. Όπως αναφέρει η Κινεζική καθημερινή εφημερίδα «Modern Express», μόνο στην Νάντζινγκ της επαρχίας Γιάνγκσου, το νοσοκομείο της πόλης παρέλαβε, μόνο μέσα στο μήνα Απρίλιο, τις σορούς περίπου 30 νέων ανθρώπων γύρω από την ηλικία των 30 ετών, οι οποίοι πέθαναν εν ώρα εργασίας.
Το πλέον πρόσφατο περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη, όταν ένας 30χρονος εργαζόμενος σε μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογικών εφαρμογών άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο γραφείο του, από καρδιακή προσβολή.
«Το ποσοστό θανάτων από αιφνίδιο έμφραγμα κατά την διάρκεια της δουλειάς αυξήθηκε, από το 10% που ήταν στο 2011, στο 20% για φέτος», τονίζει ο Κιν Χαϊντόνγκ, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα Επειγόντων Κλήσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Νάντζινγκ.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα της Κινεζικής Ιατρικής Εταιρείας (ΚΙΕ), η οποία ανακοίνωσε πως το 60% των εργαζομένων γραφείου υποφέρουν από υπερκόπωση λόγω πολλών ωρών καθημερινής απασχόλησης. Η ΚΙΕ έδωσε επισης στη δημοσιότητα τους εννέα εργασιακούς τομείς, όπου οι κινέζοι υπάλληλοι υποφέρουν πιο πολύ από κούραση. Κατά σειρά, οι εννέα τομείς είναι: κατασκευαστικός, οικονομικά, παιδεία, ΜΜΕ, νομικός, πληροφορική, διαφήμιση, υπηρεσίες εξυπηρέτησης καταναλωτών και μεσιτικές επιχειρήσεις.
Πριν μερικές εβδομάδες 200 εργαζόμενοι σε κινεζική μονάδα παραγωγής της Foxconn κατέφυγαν στην απειλή ομαδικής αυτοκτονίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες και για το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών.
Το επεισόδιο είχε αίσιο τέλος για τους υπαλλήλους που είχαν ανέβει στην οροφή του εργοστασίου στην πόλη Γουχάν, μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, όμως η διεκδίκηση «ανθρώπινων συνθηκών εργασίας» συνεχίζεται για τα 1,2 εκατ. εργαζόμενους στην εταιρεία η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων κινητά τηλέφωνα για λογαριασμό της Apple.