Ουκρανία και Μολδαβία «μπορεί να πάψουν να υπάρχουν»- Πού αποσκοπεί η ρωσική δήλωση

H Ουκρανία μπορεί να «πάψει να υπάρχει» το 2025. Ίσως και η Μολδαβία. Αυτή ήταν η προειδοποίηση του Νικολάι Πατρούσεφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, ο Πατρούσεφ μίλησε για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς δεν είναι σαφές πώς σχεδιάζει να τον χειριστεί μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Βέβαια έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες και το περιβάλλον του έχει διαρρεύσει ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία «μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» με τον Πούτιν.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Πατρούσεφ ρωτήθηκε σχετικά με τις πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις που θα κληθούν να γίνουν από Ρωσία και Ουκρανία κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον Τραμπ. Απάντησε κάνοντας την πρόβλεψη ότι η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον κυρίαρχο κράτος μέχρι το τέλος του έτους. «Είναι πιθανό τον επόμενο χρόνο η Ουκρανία να πάψει να υπάρχει εντελώς», είπε χαρακτηριστικά.

Αν και αρχικά τόνισε ότι οι Ρώσοι αισθάνονται έναν «αδελφικό» δεσμό με τους Ουκρανούς λόγω των χρόνιων «δεσμών με τη Ρωσία», τελικά κατέληξε να πει ότι «ο βίαιος εξαναγκασμός στη νεοναζιστική ιδεολογία και η αχαλίνωτη ρωσοφοβία» ευθύνονται για την καταστροφή πόλεων στην Ουκρανία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πατρούσεφ άσκησε κριτική στους ηγέτες της Μολδαβίας για αυτό που αποκάλεσε «αντιρωσική πολιτική», αναφέροντας ότι και η Μολδαβία μπορεί να μην είναι πλέον χώρα στο μέλλον. «Δεν αποκλείω ότι η επιθετική αντιρωσική πολιτική του Κισινάου να έχει ως αποτέλεσμα η Μολδαβία είτε να γίνει μέρος ενός άλλου κράτους είτε να πάψει να υπάρχει εντελώς», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ο καθηγητής και ειδικός σχετικά με τη Ρωσία και τις ισορροπίες εξουσίας στο Κρεμλίνο, Μαρκ Γκαλεότι, που στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον Πατρούσεφ «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στη Ρωσία» (μετά τον Πούτιν φυσικά) ανέφερε ότι ως σύμβουλος ο λόγος του Πατρούσεφ μπορεί να μετράει για τον Πούτιν, ωστόσο, δεν διαθέτει πλέον πραγματική εξουσία.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γκαλεότι, ο Πατρούσεφ προχωράει σε ακραίες δηλώσεις, ξεπερνώντας την επίσημη γραμμή της Μόσχας, για να κάνει το Κρεμλίνο να φαίνεται (σχετικά) πιο ήπιο και «λογικό».

Και τέλος, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ. Τι θα κάνει στη δεύτερη θητεία του; «Θα είναι χρήσιμος; Θα είναι επικίνδυνος; Ούτε οι Ρώσοι δεν ξέρουν», σημειώνει ο καθηγητής υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι οι επιθετικές δηλώσεις του Πατρούσεφ κρύβουν προειδοποιητικά μηνύμα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης