Ο νέος ηγέτης της Συρίας δεν έκανε χειραψία με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας επειδή είναι γυναίκα!

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Αμπού αλ Τζολάνι (κατά κόσμον Άχμεντ αλ Σάρα) να αρνηθεί χειραψία στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ που επισκέφθηκε τον νέο ισχυρό άνδρα της Συρίας στη Δαμασκό.

Στην υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη εκπροσώπων δυτικών χωρών από τότε που ο Αμπού αλ Τζολάνι αντικατέστησε τον ανατραπέντα Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 στη Συρία, βρέθηκαν στη Δαμασκό οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας, υποδεχόμενος τους επικεφαλής της γαλλικής και γερμανικής διπλωματίας έτεινε μάλλον ψυχρά τα ακροδάχτυλά του για μία χειραψία με τον Ζαν Νοέλ Μπαρό και απέφυγε επιδεικτικά να τείνει το χέρι του προς την Αναλένα Μπέρμποκ που είχε απλώσει το δικό της.

Ο Ζαν Νοέλ Μπαρό και η Αναλένα Μπέρμποκ, που έφθασαν χωριστά στη συριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή (03.01.2025), για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν οι σχετικές ανακοινώσεις των υπουργείων τους.

Οι δύο διπλωμάτες επισκέφθηκαν το διαβόητο συγκρότημα φυλακών «Σεντάγια» της Συρίας και σχεδίαζαν, επίσης, να συναντηθούν με εκπροσώπους της συριακής κοινωνίας των πολιτών, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι ανοίγουν προσεκτικά διαύλους με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Το ταξίδι – μαζί με τον Γάλλο ομόλογό μου και εξ ονόματος της ΕΕ – είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους Σύρους: μια νέα πολιτική αρχή μεταξύ της Ευρώπης και της Συρίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Συρίας, είναι δυνατή» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τη Συρία να γίνει ασφαλής πατρίδα για όλο το λαό της και ένα λειτουργικό κράτος, με πλήρη έλεγχο του εδάφους του», δήλωσε το Βερολίνο μέσω ανακοίνωσης, προσθέτοντας ότι παρά τον σκεπτικισμό σχετικά με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ «δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία να στηρίξουμε τον συριακό λαό».

Η Μπέρμποκ ζήτησε από τη νέα διακυβέρνηση της Συρίας να αποφύγει τυχόν «πράξεις εκδίκησης κατά ομάδων του πληθυσμού», να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση για τη διεξαγωγή εκλογών και να αποτρέψει τις προσπάθειες εξισλαμισμού του δικαστικού και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης