Το κινέζικο μαρτύριο τη σταγόνας αποδίδει για τους δανειστές με θυμα την Ελλάδα. Της επέβαλαν απόλυτη οικονομική ασφυξία διακόπτωντας κάθε χρηματοδότηση.
Η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με τη μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, έχει πλέον έντονα προβλήματα ρευστότητας. Εντός του Μαρτίου π.χ. θα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Είναι πιθανό η ΕΚΤ να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκδώσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, με αποτέλεσμα η Αθήνα να κινδυνεύει να καθυστερήσει κάποιες κατηγορίες πληρωμών ή να αρπάξει (!) με πράξεις repos από δημόσιους φορείς τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους και να αντλήσουν ως και 3 δισ. ευρώ.
ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ
Την ώρα που η Ελλάδα έχει αφεθεί σε κενό χρηματοδότησης και πνέει τα λοίσθια, ο κ. Ντράγκι την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, ώστε να συμπεριλάβει ομόλογα κρατών, ειδικών φορέων-εκδοτών και ευρωπαϊκών οργανισμών της ευρωζώνης.
Οι αγορές χρεογράφων θα ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως (45 δισ. ευρώ αφορούν κρατικά ομόλογα) από τη δευτερογενή αγορά με έναρξή τους τον Μάρτιο και κατ' ελάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2016 (σύνολο προγράμματος 1,14 τρισ. ευρώ) το οποίο σίγουρα θα παραταθεί, καθώς ο αποπληθωρισμός δείχνει να επιμένει.
Έτσι, ενώ το κόστος δανεισμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ ορισμένες χώρες του πυρήνα θα δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και η Πορτογαλία θα διευκολυνθεί να απαλλαγεί τάχιστα από τα δάνεια του ΔΝΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν στα ύψη, καθώς - ως μοχλός πίεσης - δεν θα θεωρούνται ως «επιλέξιμα» από την ΕΚΤ έως ότου υπάρξει θετική κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης από τους εταίρους και δανειστές.
Δηλαδή επιβληθούν απολύτως οι όροι τους.