Σε 1 τρισ. ευρώ, εκτιμούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, ότι θα φθάσει σε βάθος τριετίας το νέο «πακέτο Ντράγκι» που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ωστόσο η απορία είναι κατά πόσον μια καθαρή επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. ευρώ μπορεί, μέσω και της διολίσθησης του ευρώ, να ωθήσει τον πληθωρισμό και να τονώσει την ανάπτυξη.
Για τους οικονομολόγους της Deutsche Bank, απουσιάζει από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ένα «σοκ» νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα απλώς στην παρούσα φάση η ευρωτράπεζα να αγοράζει χρόνο.
Η ευρωτράπεζα δείχνει να κάνει το ίδιο λάθος με την Τράπεζα της Ιαπωνίας τη δεκαετία του '90, προσπαθώντας να αγοράσει χρόνο με ημίμετρα, ελπίζοντας πως η παγκόσμια ανάκαμψη θα «τραβήξει» και την ευρωζώνη. Αυτό όμως σημαίνει ότι η ευρωζώνη ίσως βρεθεί κοντά στο να βιώσει μια «ιαπωνικού τύπου δεκαετία στασιμότητας».
Αναλυτές της Citigroup αναμένουν πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ πιθανόν το δ' τρίμηνο του 2014 ή το α' τρίμηνο του 2015, τα οποία θα περιλαμβάνουν και αγορές κρατικών ομολόγων. Εξάλλου, αν κανείς συγκρίνει τα πακέτα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, η ΕΚΤ θα έπρεπε να προχωρήσει σε πολλαπλάσιες αγορές ομολόγων σε σχέση με αυτές που προβλέπονται.
Στόχος του πακέτου Ντράγκι είναι η «ανακούφιση» των τραπεζών, ώστε να δανείζουν στην πραγματική οικονομία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PricewaterhouseCoopers οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα προσπαθήσουν να «ξεφορτωθούν» 300 δισ. «προβληματικών» δανείων ως το 2018.