Όταν η κυβέρνηση θριαμβολογούσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας οφειλόταν στην αποδοχή της ελληνικής οικονομιας από τις αγορές, το molonoti.gr, εξηγούσε ότι ο κύριος λόγος ήταν οι εγγυήσεις που λεδινε η Ευρωπαίκη Κεντρικλη Τραπεζα με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην λεχουν κανένα φόβο για τις τοποθετήσεις τους.
Ναι μεν η ελληνική οικονομία έπειθε αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Τώρα έρχεται η ΕΚΤ και ανακοινώνει το τέλος αυτής της μακράς και υπερβολικά υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.
Η εποχή των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα τελειώσει σε τρεις εβδομάδες και η εποχή των αρνητικών επιτοκίων θα τελειώσει έως το φθινόπωρο, έπειτα από οκτώ χρόνια.
Αυτή η ταχεία ομαλοποίηση της πολιτικής της EKT, - έτσι θέλει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό - αναμένεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τους όρους πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές και τις συνθήκες αναχρηματοδότησης του χρέους, με την αύξηση των επιτοκίων να οδηγεί σε όλο και υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα και να υπονομεύει τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού χρέους, με το μέσο σταθμικό κόστος του ανεξόφλητου χρέους να αυξάνεται.
Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας. Οσο πιο μεγάλες και επιθετικές είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων τόσο μεγαλύτερος και το κόσοτς στην αγορά ομολόγων.
ΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε σημαντικά από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ καθώς συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα PEPP, γεγονός που οδήγησε σε απότομη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τον Μάρτιο του 2020 και έως τα τέλη του 2021, όταν και προαναγγέλθηκε η λήξη του, με την ΕΚΤ να αγοράζει συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 38,677 δισ. ευρώ.
Το τέλος του PEPP –με την Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στο κλασικό QE– και η «επιθετική» στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αφαίρεσαν το δίχτυ ασφαλείας που είχε η χώρα.
Οπως σημείωσε σε πρόσφατη ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, η ΕΚΤ κάλυψε το ρίσκο που φέρουν τα ελληνικά ομόλογα οδηγώντας σε παραπλανητικά επίπεδα τις αποδόσεις τους.
Ήδη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε χθες και μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στο 4,15%, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 πριν από την ανακοίνωση του PEPP. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας, με το ιταλικό 10ετές να φθάνει το 3,6% (υψηλό 8ετίας).
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Société Générale, το επίπεδο του 4% είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, καθώς πέραν αυτού το κόστος εξυπηρέτησης αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον δείκτη χρέους.