Εκτιμάται ότι το 25%-30% των επιχειρήσεων εστίασης, απειλέιται ακόμη και με λουκέτα καθώς από Δευτέρα, στους εσωτερικούς χώρους θα εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι πελάτες και νοσήσαντες από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.
Στην πραγματικότητα, μειώνεται η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης κατά 50%, εάν λάβουμε υπόψη το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών γενικά και ειδικότερα στις πλέον δυναμικές ηλικιακές ομάδες, σε όσους είναι ηλικίας κάτω των 45.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών το 38,7% του πληθυσμού είναι μη εμβολιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είναι 50,3%. Όλοι αυτοί δεν μπορούν να μπουν σε καταστήματα Εστίασης.
Αλλο ζήτημα που προβληματίζει τον κλάδο είναι το γεγονός ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών πρέπει να γίνεται από το ίδιο το κατάστημα προσθέτοντας λειτουγικό κόστος.
Υπολογίζεται ότι το 25% με 30% των επιχειρήσεων Εστίασης έχει μεγάλα προβλήματα, ένα 35% των επιχειρήσεων έχει ακολουθήσει πολύ ικανοποιητική πορεία από όταν επαναλειτούργησε η εστίαση στις αρχές Μαΐου, ενώ υπάρχει και ένα 30% που δεν αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο διακοπής δραστηριότητας, αλλά δεν έχει πάει και καλά από πλευράς τζίρου.
Ο τελικός απολογισμός, θα γίνει τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος. Για την ώρα, πάντως, τα «λουκέτα» στον κλάδο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 1.000.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,9% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 21,6% έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.