Οι εταιρείες που κατέθεσαν τελικά προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, είναι οι εταιρείες ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Οι εταιρίες αυτές, από ΗΠΑ, Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο και οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.α.)
Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου. Στόχος του υπουργείου και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μανιάτη είναι να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και η αξιολόγηση των δεδομένων πριν το τέλος του έτους, ώστε μέσα στο 2012 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για παραχώρηση περιοχών («οικόπεδα») προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι σεισμικές έρευνες θα δείξουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, ωστόσο η τελική εικόνα προκύπτει μετά από γεωτρήσεις.
Πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και για το επενδυτικό κλίμα το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις σεισμικές έρευνες. Το κόστος των σεισμικών ερευνών θα αναλάβουν η εταιρία (ή οι εταιρίες) που θα επιλεγούν από την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες στη συνέχεια μεταπωλούν τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα αξιολογήσουν με βάση αυτά αν υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των γεωτρήσεων, που είναι και το πλέον δαπανηρό.
Το προφίλ των εταιρειών που κατέθεσαν αιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει τα εξής:
Η Νορβηγική TGS Nopec δραστηριοποιείται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Ασία, Αυστραλία και Αρκτική. Τα έσοδά της το 2011 ξεπέρασαν τα 600 εκατ. δολάρια και τα κέρδη τα 170 εκατ. Η TGS την περίοδο 2003 - 2005 έκανε σεισμικές έρευνες και στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
Η Αμερικανική ION δραστηριοποιείται στην Ευρώπη (Ιρλανδία, Πολωνία) όπου έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 12.000 χιλιόμετρα σεισμικών ερευνών, στις ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, στην Αφρική (Αγκόλα, Κονγκό, Γκαμπόν, Μαδαγασκάρη, Κένυα, Τανζανία, Σευχέλλες, Μοζαμβίκη, Καμερούν, Γουινέα και Νιγηρία), στον Αρκτικό κύκλο, στην Αυστραλία και την Ινδία.
Το 2011 είχε έσοδα κοντά στο μισό δισ. δολάρια και κέρδη 35 εκατ. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1968, έχει έδρα στο Τέξας και απασχολεί 1000 εργαζόμενους.
Η CGG Veritas ιδρύθηκε το 1931 και κάνει σεισμικές έρευνες από το 1947. Η έδρα της είναι στη Γαλλία, έχει 70 γραφεία ανά τον κόσμο και ο όμιλος στον οποίο ανήκει απασχολεί 8000 εργαζόμενους. Το 2011 πραγματοποίησε έσοδα ύψους 3,2 δις. δολαρίων.
Η Dolphin Geophysical, με έδρα τη Νορβηγία, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 και δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών με έξι πλοία. Τα έσοδά της το 2011 ήταν 98 εκατ. δολάρια και τα κέρδη προ φόρων 1,1 εκατ.