Τι θα γίνει με το ρεύμα στην ελληνική βιομηχανία; Η διοίκηση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας παρουσίασε στη διάρκεια εκδήλωσης μαζί με τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρίας συμβούλων στρατηγικής Roland Berger μελέτη που συγκρίνει τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες των χωρών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, επιχειρήσεις πετρελαίου κλπ. δεν απολαμβάνουν, όπως στις υπόλοιπες χώρες. πολιτικές στήριξης της βιομηχανίας με μέτρα όπως μόνιμες εκπτώσεις στο ρεύμα, μηδενικούς φόρους κατανάλωσης και μηδενικά τέλη υπέρ ΑΠΕ, συμβάσεις διακοψιμότητας, εικονικές εισαγωγές κλπ.
Η πραγματικοτητα είναι καταστροφική. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας σε συνδυασμό με το ψαλίδισμα της χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε λουκέτο όλον τον κλάδο της κεραμοποιίας, μία τσιμεντοβιομηχανία, ενώ οι χαλυβουργίες και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου των τσιμέντων δουλεύουν μόλις με το 20 έως 30% της δυναμικότητας τους.
Χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Και όταν οι βιομηχανίες θέλησαν να στραφούν στο εξωτερικό το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν τους επέτρεψε να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.
Το molonoti.gr έχει αναφερθεί στο θέμα εξηγώντας ότι είναι η τρόικα που δεν επιτρέπει ελαφρύνσεις στο βιομηχανικό ρεύμα.