Ξένοι επενδυτές που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ξαφνικά τα ρευστοποιούν μαζικά με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των 3ετών, 5ετών και 10ετών ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα αύξηση καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο μεταξύ η Ελλάδα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, στην κατηγορία του «junk» (σκουπίδια). Η κυβέρνηση ελπίζει να αναβαθμιστούμε στην κατηγορία ΒΒΒ.
Παρά την δυσμενή θέση της χώρας η κυβέρνηση θα βγεί στις αγορές για την έκδοση 7ετούς ομολόγου και νέου εντόκου γραμματίου διάρκειας 18 μηνών.
Η έξοδος στις αγορές έχει να κάνει με την εμμονή της κυβέρνησης Σαμαρά να μην υπάρξει νέος δανεισμός από την ΕΕ ώστε να διατυπωθεί ο ανυπόστατος ισχυρισμός ότι τα μνημόνια τελείωσαν (υπάρχουν συμβάσεις που δεσμεύουν για δεκαετίες την χώρα και πλήρεις μόνιμοι έλεγχοι κάθε 6 μήνες).
Ο προγραμματισμός για νέα έξοδο στις αγορές επιδιώκει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2015. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα γίνει με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζει την Ελλάδα το ΔΝΤ.
Τα δάνεια που παρέχει το ΔΝΤ έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο 3,5%, ενώ αν συμπεριληφθεί και το κόστος αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου, ανέρχονται στο 4,7%.