"Το εκτός πραγματικότητας non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για δήθεν μη βιωσιμότητα του αγωγού EastMed είναι εξαφανισμένο. Τα 5,2 δισ. κόστους του αγωγού μοιάζουν παρωνυχίδα μπροστά στις εκατοντάδες δισ. για αντιμετώπιση της εξωφρενικής κερδοσκοπίας των αγορών αερίου".
Αυτό αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης σε άρθρο του στην "Καθημερινή" και εξηγεί: "Οι 36 μήνες για την κατασκευή του και η εξασφάλιση περίπου 15 bcm/έτος από τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, με την πιθανή προσθήκη των ελληνικών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, επιβεβαιώνουν την προοπτική λειτουργίας της περιοχής μας ως της μοναδικής νέας πηγής τροφοδοσίας της Ε.Ε.
Διπλασιασμός μεταφορικής ικανότητας TA, συν λειτουργία ελληνοβουλγαρικού IGB, συν FSRU Αλεξανδρούπολης, συν αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα, συν FSRU Διώρυγα GAS, συν EastMed μπορούν να αθροίσουν το 20% των εισαγωγών ρωσικού Φ.Α. στην Ε.Ε., που μάλιστα προέρχεται από τρεις διαφορετικές πηγές (Κασπία, Ανατ. Μεσόγειος, LNG-ΗΠΑ).
Επιπλέον, τα δύο καλώδια Ισραήλ – Ελλάδας και Αιγύπτου – Ελλάδας βάζουν την Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη των χωρών μεταφοράς πράσινου ηλεκτρισμού από Ασία και Αφρική προς Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τη χώρα στον συνολικό ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη".
Και καταλήγει : "Μια χώρα που από το 2014 είναι η 6η καλύτερη στον κόσμο στην κατά κεφαλήν παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας, η 7η καλύτερη στην Ε.Ε. στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ από το 2013 εφαρμόζει το 2ο καλύτερο «Εξοικονομώ» και η οποία τρέχει φιλόδοξο πρόγραμμα του Ταμείου, μπορεί να τα καταφέρει ενεργεικά".