Στις παραμονές των εκλογών της 17ης Iουνίου του 2012 η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα, έφτασε στα 47,7 δισ. ευρώ έναντι μόλις 20 δισ. ευρώ στις αρχές εκείνης της χρονιάς. Τι είχε συμβεί; Οι Έλληνες "σήκωναν" χρήματα από τις Τράπεζες και τα είχαν σε θυρίδες και στρώματα!
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα σε λίγους μήνες, από τον Νοέμβριο του 2014 έως και το τέλος του εφετινού Μαρτίου, τα χρήματα που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια αυξήθηκαν κατά 13 δισ. ευρώ περίπου: Από τα 30,1 δισ. ευρώ έφτασαν τα 43 δισ. ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς ότι συνολικά σηκώθηκαν από τις Τράπεζες 26 δισ. ευρώ τότε τα μισά χρήματα που έχουν φύγει από τις τράπεζες βρίσκονται εντός Ελλάδος. Από τα άλλα μισά κάποια πήγαν εξωτερικό και κάποια πλήρωσαν υποχρέωσεις.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου λοιπόν, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν από τα 164 δισ. ευρώ στα 138 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αυτή την πτώση της τάξεως των 26 δισ. ευρώ, με τα μισά να «κρύβονται» σε τραπεζικές θυρίδες και σε άλλες προσωπικές κρυψώνες, υπό τον κίνδυνο ενός Grexit, ενός «κουρέματος» επί των τραπεζικών καταθέσεων ή επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.
ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;
Όπως είπαμε τα μισά χρήματα κάπου έχουν κρυφτεί. Ενα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20%-25% μετατράπηκε σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως έκδοσης ξένων οίκων ή θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς και σε τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα τύπου unit linked, ενώ 5%-10% απεστάλη μέσω εμβασμάτων σε λογαριασμούς εκτός Ελλάδος.
Τέλος, ένα ποσοστό της τάξεως του 5% τοποθετήθηκε σε ομόλογα, κατά κύριο λόγο Γερμανικού Δημοσίου και δευτερευόντως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.