Εντολή για στοχευμένες διασταυρώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πολίτες με υπέρογκα χρέη κατέχουν ακίνητα στο Λονδίνο, «φυγάδευσαν» καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία διετία και απολαμβάνουν υψηλούς τόκους επί των καταθέσεων εκτός Ελλάδας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς.
Οι καταθέσεις και τα ακίνητα που διαθέτουν στο εξωτερικό μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, έδωσε χθες εντολή για στοχευμένες διασταυρώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πολίτες με υπέρογκα χρέη κατέχουν ακίνητα στο Λονδίνο, «φυγάδευσαν» καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία διετία και απολαμβάνουν υψηλούς τόκους επί των καταθέσεων που διατηρούν εκτός Ελλάδας.
Οσοι εντοπιστούν θα δουν τις καταθέσεις και τα ακίνητά τους του εξωτερικού να κατάσχονται για οφειλές υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Πιο αναλυτικά, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, θα αναζητήσουν τους βασικούς μετόχους των εταιρειών και θα ψάξουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν τα πρόσωπα αυτά στο εξωτερικό.
- Επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. «Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι έχουν πτωχεύσει και ταυτόχρονα έχουν βγάλει τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού ή διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Προσθέτει ότι θα ελεγχθούν μία προς μία οι εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στο άρθρο 99.
- Τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, ο καθένας εκ των οποίων χρωστάει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος θα επεκταθεί στα μέλη των οικογενειών των μεγαλοοφειλετών και στα συνυπόχρεα πρόσωπα. Αμέσως μετά θα πάρουν σειρά οι οφειλέτες μεσαίας κατηγορίας.
Η έρευνα
Η έρευνα και η διασταύρωση των στοιχείων θα στηριχθεί στις πληροφορίες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν σε:
- Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών. Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία (ονόματα, ΑΦΜ, δικαιούχοι λογαριασμών, στοιχεία για εμβάσματα, ημερομηνία συναλλαγής, χώρα προορισμού) για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που «σήκωσαν» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία.
- Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στα χέρια τους λίστα με ονόματα Ελλήνων που κατέχουν ακίνητα στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Τα στοιχεία που απέστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές περιέχει σημαντικές πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, καθώς καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές Αρχές.
- Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.