Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ούτε plan A ούτε plan B γράφουν διεθνείς αναλυτές εξηγώντας ότι έτσι έφτασε η χώρα στην καταστροφή. Εκτιμούν δε ότι αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι απελπιστική.
Όπως γράφει το Reuter, η Ελλάδα χρωστά 324 δισ. ευρώ. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (και ενώ τα ταμεία είναι άδεια).
Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να πείσει τους πιστωτές της χώρας να δανείσουν ακόμη περισσότερα χρήματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός περάσει «κόκκινες» γραμμές που είπε ότι δεν θα περάσει ποτέ.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνον χρονικό. Είναι, επίσης, χρηματικό. Δεδομένης της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, το επόμενο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αρχικές εκτιμήσεις, ξεπερνώντας ακόμη και τα 50 δισ. ευρώ.
ΟΙ ΔΥΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ
Δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να τεθούν υπό εξέταση οι δύο μοναδικές εναλλακτικές: η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ ή χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν λιγότερο επιζήμια λύση αν και καθόλου ευνοϊκή για τη χώρα.
Προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η κήρυξη εθνικής χρεοκοπίας θα τις οδηγούσε σε αδιέξοδο. Εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει κάθε παροχή ρευστότητας, οδηγώντας στον γκρεμό τις τράπεζες και στην άβυσσο την οικονομία.
Οι αναλυτές εξηγούν ότι δεν υπάρχει καμία καλή λύση για την Ελλάδα πέρα από ένα νέο μνημόνιο. Κάθε άλλος δρόμος είναι μια ανυπολόγιση καταστροφή χωρίς ορατό μέλλον (κάποτε να συνέλθεις...).