Η Γερμανία είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου. Το σχέδιο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα κατατεθεί σε ολοκληρωμένη μορφή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τέλη Ιουνίου.
Οπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, το σχέδιο των 6 σημείων προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, στις οποίες οι ξένοι επενδυτές θα απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο.
Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων στα πρότυπα της γερμανικής Τρόιχαντ κατά τη διάρκεια της γερμανικής επανένωσης, καθώς και η υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δηλαδή του μοντέλου της «Ατζέντας 2010» του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, το οποίο προέβλεπε χαλάρωση της προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης και σχέσεις απασχόλησης με μειωμένο κόστος για τους εργοδότες.
Το σχέδιο αυτό σημαίνει ότι η γερμανία αποδέχεται πλέον ότι η μονομερής λιτότητα δεν αποδίδει. Επίσης ότι είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ "που θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης μιας και το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει σχεδιάσει τίποτε για την έξοδο της χώρας από την κρίση"..!
Επ΄αυτού, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων του γερμανικού κοινοβουλίου.
Στο μεταξύ μιλώντας για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι απάντησε με ειλικρίνια και σκληρότητα σε τηλεοπτική συνέντευξή του:
«Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στην φοροδιαφυγή, την έλλειψη ανταγωνισμού, τον νεποτισμό, την έλλειψη αξιοκρατίας, τη διαφθορά και την αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας», επεσήμανε...