ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να συζητούν στα τηλεοπτικά παράθυρα την "αναγκαιότητα" της μεταξύ τους συγκυβέρνησης. Κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν λέγει ότι η ΝΔ είναι αδύνατον να πάρει αυτοδυναμία ή έστω να την πλησιάσει και πως το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να πάρει την πρώτη θέση. Είναι πράγματι αναπηρία στα κοινά, να αποκρύπτεται συστηματικά και από όλους η πραγματική διάσταση των πραγμάτων και να επιχειρείται η ποδηγέτηση των πολιτών μέσα από ψευδέστατους στόχους, που όλοι τους αποδέχονται ως ειλικρινείς και πραγματικούς.
Στα κομματικά επιτελεία, που υπάρχουν καθημερινά οι γνωστές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις βλέπουν όλη την αλήθεια των αριθμών που σε γενικές γραμμές είναι:
* Τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά στην τρίτη θέση αυξάνοντας κάπως τα ποσοστά του.
* Τα νέα κόμματα αντέχουν και να μην φυλλοροούν προς τον δικομματισμό.
* Πολλά μικρά κόμματα κινούνται λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 3%, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εισέλθουν στη Βουλή ακόμα και 10 κόμματα.
Το τελικό ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιό είναι το ποσοστό που εισπράττει ο δικοματισμός; Οι φήμες των κομματικών επιτελείων διαχέουν την "πληροφορία" ότι και τα δυο μαζί συγκεντρώνουν 43-44%, δηλαδή μπορούν να έχουν 165 και πλέον έδρες. Μια άλλη "πληροφορία" λέγει ότι όλα τα κόμματα πλην δικομματισμού συγκεντρώνουν 64-66% που σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κάτω από τις 151 έδρες.
Τα παραπάνω δεν έχουν την αναγκαία εγκυρότητα που επιδείκνυαν παλαιότερες δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό που αρνείται να απαντήσει σε αυτές είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να υφίσταται η πιθανότητα μιας απρόσμενης ανατροπής, που να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό άρδην. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις ήδη δεν είναι καλές για τον δικομματισμό.
ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Η κινδυνολογία (ευρώ ή δραχμή) είναι η τακτική του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα με μια επίθεση κατά ΝΔ και Τσίπρα. Αντίθετα χαμηλωμένοι είναι οι τόνοι προς Κουβέλη για παράδειγμα. Τέλος ανοίγεται όλο και περισσότερο το θέμα της συγκυβέρνησης που είναι η κύρια στρατηγική Βενιζέλου.
Στη ΝΔ "παίζουν" το χαρτί της σταθερότητας. Γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, έχουν σχέδιο - μόνο αυτοί - και δεν θα πάρουν μέτρα "κουρέματος" μισθών. Αυτό είναι τελευταίες ώρες που κάνουν.
Σημειώστε ότι πλέον τα επιτελεία έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για το πως θα συμπεριφερθούν την επόμενη μέρα των εκλογών.