Ιδού η πιθανότερη εξέλιξη: Ο κ. Παπανδρέου να μην φτάσει ποτέ στη βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης

Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να υπονομεύει τις λογικές εξελίξεις στη χώρα, έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάζονται σενάρια απεγκλωβισμού της χώρας και του πολιτικού συστήματος, από μια μικρή ομάδα αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που δεν εννοούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πιό συγκεκριμένα είναι πολύ πιθανό, ένας ικανός αριθμός βουλευτών να θέσει στον πρωθυπουργό το εξής δίλλημα:

   * Ή πηγαίνει στη Βουλή και καταψηφίζεται μη λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης...

   * Ή του επιτρέπουν να εμφανιστεί ότι παίρνει ο ίδιος πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συναίνεσης, διασώζωντας, την ύστατη έστω ώρα, το κύρος του.

Η ομάδα των βουλευτών, έχει επαφές και με βουλευτές της ΝΔ, ώστε να εξασφαλιστεί "μια ομαλή πορεία προς τα εμπρός", εφ όσον εξασφαλιστεί αυτή η εξέλιξη. Σήμερα το πρωί θα υπάρξουν πραγματικά κρίσιμες επαφές και διεργασίες.

Στο μεταξύ οι Παπανδρέου-Βενιζέλος, οργανώνουν την...παραμονή τους στην εξουσία. Ο μεν κ. Παπανδρέου θέλει ψήφο εμπιστοσύνης και να μείνει πρωθυπουργός, ως ενα..."αναγκαίο κακό", λόγω των υπογραφών της σύμβασης με την ΕΕ. Ο δε κ. Βενιζέλος, έχει αναλάβει να πείσει ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η κυβέρνηση "τουλάχιστον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οπότε θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση  του νέου δανείου ύψους 80 δισ. ευρώ''!

Τη θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής διευκρίνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Παπανδρεόυ δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφου διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε. 

«Η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα αίολη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ότι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου. 

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις μας», κατέληξε..

«Δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα» είπε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην σφοδρή κριτική που άσκησε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει« πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Ο Γ.Παπαναδρέου μίλησε για την ανάγκη «να φύγουμε από τακτικισμούς», είπε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να δρομολογηθούν οι εξελίξεις «το γρηγορότερο, συνετά, προσεχτικά, χωρίς κινδύνους για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά περί μεταβατικής κυβέρνησης και ψήφου στη δανειακή σύμβαση «έγινε ένα μεγάλο βήμα». Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, όπως ο χρόνος των εκλογών και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρότεινε το δημοψήφισμα «για τη δανειακή σύμβαση», όπως τόνισε, όχι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ -αν και παραδέχτηκε ότι το τελευταίο προκύπτει εκ των πραγμάτων.

Περίμενα -δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ότι μετά την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου θα έβρισκα μία ευρύτερη στήριξη. Αντί αυτού, «εισπράξαμε από άρνηση μέχρι ύβρη», συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα να «υποχρεωθώ να προτείνω το δημοψήφισμα».

«Αν δεν αναλάβει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το δημοψήφισμα το πρότεινα ακριβώς για να εγγυηθώ την πορεία μας στο ευρώ» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης