Η επιστροφή από τη μικρή ανάπαυλα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος φέρνει τον κ. Μητσοτάκη αντιμέτωπο με μια σειρά παράλληλων μετώπων. Από τη μια, η ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, καθώς κατά τον πρωθυπουργό αυτό ήταν το μήνυμα της κάλπης, οπότε και σήμερα θα βρεθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης για να συναντηθεί με τη νέα πολιτική ηγεσία υπό τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη σκιά και του πρόσφατου ντοκιμαντέρ του BBC για τις ενέργειες του Λιμενικού που προκάλεσε την οργή της Αθήνας. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας για την ανάδειξη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει ρολο διαπραγματευτή εκ μέρους του ΕΛΚ μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.
Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, όμως, δεσπόζει αυτή την Τετάρτη η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, στην οποία θα πάρουν τον λόγο και οι βουλευτές του κόμματος, στην πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά το προβληματικό εκλογικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα.
Κινητικότητα και εκτόνωση
Δεν είναι μυστικό ότι στις τάξεις των βουλευτών επικρατεί προβληματισμός, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί με τον ανασχηματισμό και κινήσεις εξωστρέφειας να δείξει ότι έχει πάρει το μήνυμα της κάλπης. Από την άλλη και το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους βουλευτές και να αντιμετωπιστούν προβληματισμοί που τύχουν υπάρχουν, προκειμένου η ένταση να μην...υφέρπει. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν συγκαλεί την Κ.Ο. για να κάνει ο ίδιος μια γενική εισήγηση, αλλά εν συνεχεία θα μείνει για να ακούσει τους "γαλάζιους" βουλευτές που σκοπεύουν να πάρουν τον λόγο. Και τις προηγούμενες μέρες, παράλληλα, αρκετοί βουλευτές πέρασαν από το Μέγαρο Μαξίμου, κατευθυνόμενοι κυρίως στο γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη στον πρώτο όροφο.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι, παρά το κλίμα αναταραχής, η συζήτηση που θα γίνει θα είναι παραγωγική. Προφανώς θα υπάρξουν γκρίνιες και προβληματισμοί, πολλοί εξ αυτών όμως δεν θεωρούνται αβάσιμοι. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει λάθη που έγιναν, ενώ και συνεργάτες του έχουν επιδοθεί αυτές τις μέρες σε συζητήσεις ως προς το γιατί το αποτέλεσμα ήταν κάτω από τον πήχη που έθεσε κεντρικά η ΝΔ. Εξ ου και αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης έχει προτεραιοποιήσει το κυβερνητικό έργο που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών.
Τι λένε οι βουλευτές
Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ συζητούν πλέον ανοιχτά τους προβληματισμούς τους, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις ανησυχίες τους. Κάποιοι μιλούν για "αποϊδεολογικοποίηση της ΝΔ", με φόντο το άνοιγμα στο Κέντρο και ζητούν στροφή προς τα Δεξιά. Απορρίπτουν, παράλληλα, ως αβάσιμες τις αναλύσεις που γίνονται ότι ο κόσμος του Κέντρου γύρισε την πλάτη στη ΝΔ. Κάποιοι βουλευτές στοχεύουν επίσης συνεργάτες του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τους για εσφαλμένες εισηγήσεις.
Μένει να φανεί σε τι ένταση θα διατυπωθούν αυτές οι απόψεις και κατά πόσο θα αποκτήσουν και...ονομαστικό περιεχόμενο. Αρκετή κριτική αναμένεται να ακουστεί και για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο ομολογουμένως πίεσε την εκλογική βάση της ΝΔ και ίσως αποτέλεσε τη θρυαλλίδα, ώστε πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος να αισθανθούν αποξενωμένοι από τις κεντρικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, θα ακουστούν μομφές και για τα...επινίκια, μετά την ψήφιση του νόμου, στα οποία είχαν πρωταγωνιστήσει ο Άκης Σκέρτσος, ο Αλέξης Πατέλης, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μεταξύ αυτών που αναμένεται να πάρουν τον λόγο είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάριος Σαλμάς που ζήτησε και τη σύγκληση της Κ.Ο., ο Θάνος Πλεύρης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Νότης Μηταράκης κ.α. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται απρόθυμος για "δεξιά στροφή", όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή στον Real Fm.
H παρέμβαση Σαμαρά-Καραμανλή
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασε, βεβαίως, απαρατήρητη η εκδήλωση με ομιλητές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο. Οι τοποθετήσεις αμφότερων θα είναι πολιτικές και αιχμηρές, με αναφορές στα ευρωπαϊκά, αλλά και στα εθνικά τεκταινόμενα, ενώ είναι η πρώτη φορά που Σαμαράς και Καραμανλής μιλούν ταυτόχρονα στην ίδια εκδήλωση. Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι πρότινος δεν είχε φτάσει πρόσκληση και συνεργάτες του πρωθυπουργού τηρούν γενικώς σιγή ιχθύος. Άλλοι, βεβαίως, σημειώνουν ότι η παρέμβαση γίνεται μετεκλογικά, όταν προεκλογικά δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση στήριξης της ΝΔ. Από την άλλη, είναι δεδομένη η αποστασιοποίηση των δύο πρώην προέδρων από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που φάνηκε και με την μάλλον διεκπεραιωτική παρουσία τους στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο.