Τέσσερα είναι τα σενάρια διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό που περιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις οδηγεί στις παρακάτω εκτιμήσεις:
ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με ένα ή δυο μκρότερα κόμματα, ώστε να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κοντά στο 50%. Είναι ο στόχος του κ. Βενιζέλου ο οποίος σε όλους τους τόνους έχει πει ότι για να εφαρμοστεί το μνημόνιο θα πρέπει να υπάρχει θετική ψήφος στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων, όχι της Βουλής.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Πάλι εκλογές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΝΔ να έχει ποσοστά κοντά στην αυτοδυναμία ώστε με νεα προσφυγή στις κάλπες να την κερδίσει. Δεν θα γίνουν εύκολα εκλογές ωστόσο, αν είναι φανερό ότι η κάλπη είτε θα δώσει τα ίδια πάνω-κάτω ποσοστά, είτε θα δυναμώσει τα μικρότερα κόμματα.
ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον κ. Παπαδήμο. Το πολιτικό σύστημα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα καθήσει στην θέση του παρατηρητή, έχοντας τις επόμενες εκλογές ως ασφαλιστική δικλείδα. Το μνημόνιο θα εφαρμόζεται με τα δυο μεγάλα κόμματα να μην έχουν "άμεση ευθύνη".
ΣΕΝΑΡΙΟ 4: Κυβέρνηση μειοψηφίας της ΝΔ με ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ. Προσκρούει στην αντίληψη Βενιζέλου περί πλειοψηφίας (50% συν μια ψήψος) στους ψηφοφόρους που θα πρέπει να έχουν στηρίξει με την ψήφο τους την πολιτική του μνημονίου, όμως θα πρυτανεύσει "το εθνικό συμφέρον δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει χρόνο".
Όπως φαίνεται η Αριστερά δεν έχει την διάθεση να αναλάβει ρόλους. Το ΚΚΕ έχει σταθερή θέση να είναι παρατηρητής των εξελίξεων με μοναδικό στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του τα δε άλλα δυο κόμματα δεν συμφωνούν πουθενά. Και στον χώρο της δεξιάς δεν υπάρχει δυνατότητα η ΝΔ να συγκυβερνήσει με κοντινά σε αυτήν κόμματα αφού μόνον η κυρία Μπακογιάννη είναι πρόθυμη αλλά δεν είναι αρκετή.