Πριν λίγες ημέρες, Ιταλοί εργάτες βρέθηκαν εντελώς τυχαία μπροστά στο θέαμα μιας αρχαίας ελληνικής νεκρόπολης κατά τη διάρκεια εργασιών -προκειμένου να τοποθετήσουν οπτικές ίνες- σε δρόμο της Σικελίας.
Όπως αναφέρει άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει μια υδρία μέσα στην οποία βρέθηκαν τα οστά ενός νεογέννητου παιδιού και ο σκελετός ενός ζώου.
Στο «φως» ήρθαν ακόμη 20 κεραμικά αντικείμενα, εκ των οποίων παλαιότερο θεωρείται μία κούπα πρωτοκορινθιακού ρυθμού που χρονολογείται μεταξύ 700 και 651 π.Χ.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η κούπα αυτή αποτελούσε μέρος μιας τελετής ταφής στην οποία χρησιμοποιούνταν ζώα που είχαν προηγουμένως σφαχτεί ή μαγειρευτεί.
«Οι τάφοι αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί από τους ιστορικούς, καθώς πιστεύεται ότι κρατούν τα ερείπια των πρώτων εποίκων μαζί με τα κεραμικά αντικείμενα που είχαν μαζί τους», αναφέρει το Newsweek.
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, η πόλη Τζέλα (ή Γέλα) στη Σικελία, ιδρύθηκε γύρω στο 688 π.Χ., κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού, από τον Αντίφημο και τον Έντιμο, αποίκους από τη Ρόδο και την Κρήτη.
Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχουν στη διάθεση τους οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τη δημιουργία της νεκρόπολης στην πρώτη περίοδο ύπαρξης της αποικίας μεταξύ του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ.