Ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό «Cielo»: Πλήθος από αστέρια που ελάχιστοι βλέπουν με γυμνό μάτι
Υποβλήθηκε από m.t στις Τρί, 28/01/2020 - 09:57.
Το ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό «Cielo», το οποίο μας μεταφέρει στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, είναι αφιερωμένο στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.
Μεταξύ ποίησης και επιστήμης, ξενυχτάει με τους κυνηγούς πλανητών στα αστεροσκοπεία της Ατακάμα και με τους κατοίκους της ερήμου, μεταφέροντας τις ιστορίες, τους μύθους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους.
Το «Cielo» θα προβληθεί στις 29 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31), 1 & 2 Φεβρουαρίου, στις 4 μετά το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Δαναός (λεωφ. Κηφισίας 109) και στις 9 Φεβρουαρίου στις 4 μετά το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180).
FILM AT LINCOLN CENTER
Η ταινία εξελίσσεται μέσα από εκπληκτικές εικόνες του ουρανού πάνω από την έρημο Ατακάμα, την πιο ξηρή στον κόσμο, όπου η απουσία τεχνητού φωτός αποκαλύπτει ένα πλήθος από αστέρια που ελάχιστοι βλέπουν ποτέ με γυμνό μάτι.
Παρουσιάζοντας τους αστερισμούς και τον Γαλαξία που περιστρέφονται καθώς γυρίζει η Γη, οι εικόνες του Cielo -συχνά πλαισιωμένες από άγονες οροσειρές και ερημικά δέντρα- μεταφέρουν την εκστατική ομορφιά του σύμπαντός μας.
Όπως ομολογεί ένας αστροφυσικός, αυτή η μοναδική αίσθηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανθρωπότητα, την εξωγήινη ζωή και τα διαστρικά ταξίδια σε απομακρυσμένους πλανήτες.
Μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία που μεταφέρει την αίσθηση του δέους μπροστά στο θέαμα του έναστρου ουρανού και καλεί να στοχαστούμε τη θέση μας στο σύμπαν.
Την ταινία στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προλογίσουν η Δρ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού -Αστροφυσικός, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Αστροφωτογράφος Αντώνης Φαρμακόπουλος.
Τις προβολές στηρίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω του κέντρου επισκεπτών Θησείου.
Οι αυταρχικές χώρες είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για την Δημοκρατία και την Δύση. Ο αυταρχισμός τι κάνει; Μεταμφιέζεται σε (δήθεν) Δημοκρατία.
Κάνει εκλογές, διατηρεί Κοινοβούλια, υιοθετεί λειτουργίες του δυτικού τρόπου ζωής π.χ. στην οικονομία, ακόμα και στην κοινωνία αλλά αυτή είναι η βιτρίνα.
Υποβλήθηκε από ουτις στις Κυρ, 03/10/2021 - 13:35.
Είχε πράγματι πλάκα η ιδέα το Πεδίον του Άρεως να ονομαστεί... "Mars Field" για τους τουρίστες. Έβαλαν και ταμπέλες οι αθεόφοβοι και έτσι ενώ ο τουρίστας έβλεπε στο χάρτη "Pedion Areos", όταν θα γύριζε στην πατρίδα του θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα πήγε και στον πλανήτη... Άρη.
Αν δηλαδή ένα χωριό ονομάζεται Πέτρες το γράφουμε Stones κι αν ποτέ το βρει ο τουρίστας γράψτε μας. Όμως η πλάκα συνεχίζεται ακόμα καλύτερη στο διαδίκτυο όπου ονοματίστηκαν εκ νέου όλες οι στάσεις του Μετρό. Δείτε τη χιουμοριστική προσέγγιση.