Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Σπανός, που έβαλε την «υπογραφή» του σε πολλά αγαπημένα τραγούδια, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και στους θαυμαστές του.
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, τις τελευταίες ημέρες, ετοιμαζόταν για τις ζωντανές εμφανίσεις που θα πραγματοποιούσε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Χατζηνάσιο.
Γεννημένος στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934, εισήλθε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι». Μεσουράνησε στα μουσικά δρώμενα από το 1965 έως και τη δεκαετία του '90, γράφοντας αναρίθμητα κομμάτια για το ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού, το λεγόμενο Νέο Κύμα.
Με χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα
Επί έξι δεκαετίες, ο Γιάννης Σπανός μάς χάρισε αμέτρητες όμορφες μουσικές στιγμές. Προικισμένος με ένα διακριτό και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, ενσωμάτωσε έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική μουσική σκηνή.
Αρχές του ’60, από τις μπουάτ του Παρισιού και τις λαμπερές συνεργασίες στη γαλλική σκηνή (Ζιλιέτ Γκρεκό, Μπριζίτ Μπαρντό, Σερζ Γκενσμπούργκ), ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης από το Κιάτο Κορινθίας, επέστρεψε στην Αθήνα.
Ηχογράφησε το πρώτο του ελληνικό τραγούδι, με τίτλο «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», με τη φωνή της Καίτης Χωματά, και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Νέου Κύματος.
Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα κάλυψε, τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής: το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς, καθώς και με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, τον ανέδειξαν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες μας.
Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας, του μελοποίησε στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.
Τραγούδια του, εκτός από την Καίτη Χωματά, έχουν ερμηνεύσει οι: Αρλέτα, Κώστας Καράλης, Γιάννης Πάριος, Ελένη Δήμου, Χάρις Αλεξίου και άλλοι αγαπημένοι ερμηνευτές.
Από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Άνθρωποι μονάχοι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Φταίμε και οι δυο», «Μια Κυριακή», «Επειδή σ’ αγαπώ», «Κίτρινη πόλη», «Προσωπικά», «Ιδανικός και ανάξιος εραστής», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Αν μ’ αγαπάς», «Σ’ ένα εξπρές», «Οι Κυριακές στην Κατερίνη», «Άσπρα καράβια τα όνειρα μας», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Άκου πως κλαίει ο μπαγλαμάς», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Ήρθες εψές», «Ο τρελός» κ.ά.
Λ. Μενδώνη: «Ο Γιάννης Σπανός γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Σπανού:
«Με τη διακριτικότητα, την ευγένεια, την ευαισθησία και τη δύναμη των μελωδιών του, ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, εκείνους που διαμόρφωσαν την ελληνική μουσική των τελευταίων δεκαετιών. Η σπουδαιότητα της μουσικής του θα αναγνωρίζεται για πολλές ακόμη δεκαετίες στο μέλλον.
Ο Γιάννης Σπανός ευτύχησε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και να δει τα τραγούδια του να γίνονται κοινό κτήμα, μέρος του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Από την έναρξη της καριέρας του στη Γαλλία, όπου υπηρέτησε το γαλλικό chanson, μέχρι την καθοριστική του συνεισφορά στο Νέο Κύμα, τη μελοποίηση ποίησης με τις Ανθολογίες του, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Σπανός γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα.
Η συμβολή του στην ελληνική μουσική είναι ανεκτίμητη. Η απουσία του θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
Τα σημαντικότερα άλμπουμ του
1965 - «Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό»
1965 - «Αποδημίες - Καίτη Χωματά»
1966 - «Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή»
1967 - «Α' Ανθολογία -Νέο Κύμα»
1968 - «Β' Ανθολογία -Νέο Κύμα»
1968 - «Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό»
1969 - «Σκιές στην άμμο» -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
1969 - «Μια Κυριακή» - Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
1969 - «Όλο το καλοκαίρι» - Μπέμπα Μπλάνς
1971 - «Εκείνο το καλοκαίρι» - Αφροδίτη Μάνου (Α' Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
1972 - «Η γλυκιά Ίρμα» - Έλλη Λαμπέτη
1973 - «Μέρες Αγάπης» -Δήμητρα Γαλάνη
1974 - «Ο Μορμόλης» - Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου, Τάνια Τσανακλίδου
1974 - «Οδός Αριστοτέλους» - Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής
1975 - «Γ' Ανθολογία» - Αρλέτα, Κώστας Καράλης
1976 - «Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό»
1977 - «Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό»
1978 - «Μ' αγαπούσες θυμάμαι» -Δήμητρα Γαλάνη
1981 - «Στου καιρού τα ρέματα» -Μανώλης Μητσιάς
1982 - «Φίλε» -Τάνια Τσανακλίδου
1984 - «Έξοδος Κινδύνου» - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 - «Χάρτινες Καρδιές» - Γιάννης Πουλόπουλος
1988 - «Προσωπικά» - Ελένη Δήμου
1991 - «Ανάμεσα σε δυο αγάπες» (β' πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη) - Χριστίνα Μαραγκόζη
1992 - «Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό»
1992 - «Να' χα δυο καρδιές να σ' αγαπώ» - Κατερίνα Κούκα
1993 - «Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό»
1996 - «Άκου λοιπόν» - Ελένη Δήμου