Μετά από 467 ημέρες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, επιτέλους μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Μια συμφωνία που έγινε δεκτή με ανακούφιση σε κάθε γωνιά του πλανήτη-με εξαίρεση ίσως τους ακροδεξιούς υπουργούς στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
Αν και βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας συνεχίστηκαν τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, η διαπραγμάτευση που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ κατέληξε σε ένα τελικό κείμενο: Πλήρης απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων που απαιτούσε η Χαμάς και σταδιακή απελευθέρωση όλων των ομήρων, που ζητούσε το Ισραήλ.
Μια ενδελεχής ματιά στους όρους δείχνει πάντως ότι η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι και πολύ διαφορετική από την «παρ` ολίγον συμφωνία» πριν από οκτώ μήνες. Όταν η Χαμάς είχε ανακοινώσει πώς αποδέχεται την αμερικανική πρόταση, κατηγορώντας το Ισραήλ πώς δεν θέλει την ειρήνη.
Η συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός διαφέρει ελάχιστα από τη συμφωνία που είχε προτείνει την περασμένη άνοιξη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και είχε απορρίψει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου- τόσο λόγω των αντιδράσεων των ακροδεξιών υπουργών του, όσο και εν αναμονή της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Τι άλλαξε λοιπόν και η συμφωνία έγινε τώρα δεκτή;
Κυκλοφορούν διάφορες υποθέσεις για το γιατί χρειάστηκαν άλλες 250 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Κατ’ αρχήν, είναι η επικείμενη άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που αλλάζει το σκηνικό και στη Μέση Ανατολή. Η εκεχειρία επήλθε επειδή ο Τραμπ δεν έδωσε καμία κάλυψη σε όσους ήθελαν να καταστρέψουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να παρουσιάσει την εκεχειρία ως δική του νίκη, όσο και αν ο απερχόμενος Μπάιντεν θα φύγει από τον Λευκό Οίκο με κάποια ειρηνευτικά εύσημα.
Το νέο μέτωπο στη Συρία
Είναι όμως και οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία, όπου η κατάληψη της εξουσίας από τους φιλό-Τουρκους τζιχαντιστές, ανησυχεί το Ισραήλ και θέλησε να κλείσει το μέτωπο στη Γάζα.
Χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν τελικά ο Νετανιάχου έχει πετύχει τον απώτερο στόχο του, που ήταν η εξαφάνιση της Χαμάς. Ούτε αν η Χαμάς θα πετύχει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ
Την ίδια ώρα, τα νέο-Οθωμανικά σχέδια του προέδρου Ερντογάν για μια «μεγαλύτερη Τουρκία», έχουν θορυβήσει το Ισραήλ. Ένα νέο Τουρκο-ισραηλινό μέτωπο, μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, αν η Αγκυρα εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που υποστηρίζονται από το Ισραήλ.
Ίσως το πιο δύσκολο έργο έρχεται όμως τώρα: Πώς θα ξεπεραστεί το μίσος που έχει φωλιάσει για τα καλά σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς;
Δυστυχώς, ακόμη κι αν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, η φρίκη του πολέμου είναι δύσκολο να ξεχαστεί.
Πώς θα μπορέσουν να συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι το Ισραήλ που μετέτρεψε τη Γάζα το πιο φονικό μέρος για τα παιδιά στον κόσμο, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις;
Πώς θα συγχωρήσει η ισραηλινή κοινωνία τη Χαμάς και την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και τον επακόλουθο εκβιασμό με τις ζωές των ομήρων;
Όταν οι δύο λαοί έρχονται αντιμέτωποι με το μίσος που κυριάρχησε μετά από 15 μήνες πολέμου, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι η μικρότερη πρόκληση…