Χωρίς ανάπτυξη (χαμηλοί φόροι, σταθερό φορολογικό, μεταρρθυμίσεις, γραφειοκρατία κ.λπ.) κάθε βοήθεια στην Ελλάδα δεν την βγάζει από την ύφεση. Ωστόσο οι δανειστές ετοιμάζουν - όπως έγκαιρα έχει προβλεφθεί - επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους στα 50 χρόνια (από τα 30), μείωση επιτοκίων αλλά και... μετρήτα.
Με τα παραπάνω, οι δανειστές ενισχύουν τον Σαμαρά για να υπάρχει "πολιτική σταθερότητα" στην Ελλάδα, ενώ καλύπτονται πολλές τρύπες στο δημοσιονομικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα όλοι να μιλούν για (δήθεν) επιτυχημένη συνταγή.
Το σχέδιο, θα εξεταστεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει επίσης δάνειο στα πλαίσια πακέτου αξίας 13 έως και 15 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, που έχει λάβει 240 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, είδε στο πρόσφατο παρελθόν τους όρους αποπληρωμής να βελτιώνονται από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης.
Τα νέα κεφάλαια θα βοηθούσαν την Ελλάδα να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που ανησυχεί τους δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίους), οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα παραμείνει εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Τα παραπάνω αποκλύπτει σε γενικές γραμμές επίσημα πια το Bloomperg.