Στην παγκόσμια οικονομία έχει εγκατασταθεί ο παραλογισμός : Αρκούν μικρές ανυπόστατες ειδήσεις για να χαθούν περιουσίες που έχουν επενδυθεί σε χρηματιστήρια. Αρκούν επίσης οι τακτικές των κερδοσκόπων για να διαλύσουν την πραγματική οικονομία. Στις περιπτώσεις αυτές οι κερδοσκόποι διαφυλάσουν ή αυξάνουν κέρδη διαλύοντας οικονομικά τις ζωές ανύποτπτων ανθρώπων.
Τώρα έχει επεκταθεί ένας τρόμος για μια πολύ σοβαρή πτώση των χρηματιστηρίων ή ακόμα και ενός μεγάλου κραχ, στην λειτουργία των διεθνών αγορών. Θυμίζει η σημερινή εποχή αυτή το 1929! Χθες η Wall Street σημείωσε πολύ σοβαρή (τριψήφια) πτώση που μεταφέρθηκε ήδη την Παρασκευή, σε Ασία και Ευρώπη.
Πολλοί αναρωτιώνται : Ήταν μια αναμενόμενη πτώση που μπορεί να ακολουθήσει ένα ράλι 5 ετών; Και αυτ'ή η πτώση θα έχει την συνήθη διόρθωση όχι όμως ένα βίαιο κραχ;
Κι όμως ένα κραχ τύπου 1929 είναι πολύ πιθανό αφού μετά το 2008 ποτέ δεν ήρθε μία πραγματική ανάκαμψη, παρά μόνον στις αγορές, επειδή το φάρμακο ήταν απλώς, το τύπωμα χρήματος προς τις τράπεζες, ΚΑΙ ΟΧΙ προς την πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους.
Μια ψυχρή ανάλυση για το τι έχει συμνβεί στην Ελλάδα και στη Ευρώπη, έχει ξεκαθαρίσει ότι πληρώνουν πάντα, οι εργαζόμενοι και οι πιο αδύναμοι οικονομικά, με τους τραπεζίτες και τα golden boys που προκαλούν τα κραχ, να ευημερούν χάρη στη βοήθεια των κυβερνήσεων που τους προστατεύουν μεταφέροντας τα βάρη στο κοινό.
ΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΥ
Χθες, η Wall Street βίωσε μία βίαιη διόρθωση από ιστορικά υψηλές κορυφές. Έτσι:
*Ο δείκτης Dow Jones που σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 16.600 μονάδες τον Απρίλιο, υποχώρησε χθες 267 μονάδες κατά 1,63%.
*Ο δείκτης S&P 500 που περιλαμβάνει περίπου 500 αμερικανικά και διεθνή blue chips και είχε επίσης σημειώσει ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τις 1.900 μονάδες υποχώρησε χθες κατά 2,03% ή κατά 39 μονάδες.
*Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq τσακίστηκε με πτώση 3,10% (μείον 130 μονάδες). Να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός δεν σημείωσε μεν νέο ιστορικό υψηλό, αλλά ήταν η πρώτη φορά μετά το έτος 2.000 που προσέγγισε κάπως τα υψηλά του (πάνω από τις 5.000 μονάδες) φθάνοντας στις 4.372 μονάδες, τον Μάρτιο.